Direct naar artikelinhoud

'Wij krijgen nóg minder geld'

Nu de hogescholen aan de alarmbel trekken over de onderfinanciering, willen de universiteiten niet achterblijven. 'Wij hebben nog minder geld', benadrukt Luc De Schepper, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.

De hogescholen plannen acties tegen de structurele onderfinanciering, zo kondigden ze aan in deze krant (DM 17/02). Kregen de hogescholen in 2008 nog 6.800 euro per student, dan is dat vandaag nog maar 5.000 euro. Universiteiten krijgen zo'n 9.000 euro per student.

Een cijfer dat enorm misleidend is, benadrukt Luc De Schepper, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en rector van de Universiteit Hasselt. "Het lijkt alsof wij bijna dubbel zoveel geld krijgen, maar dat klopt helemaal niet. Amper 55 procent van die 9.000 euro gaat naar onderwijs, de rest is gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dus dat wij 4.570 euro krijgen per student. Dat is nóg minder dan de hogescholen. De universiteiten hebben de besparingen van 2016 hoofdzakelijk gedragen. Ook bij ons is het vet van de soep."

Waarmee De Schepper niet wil gezegd hebben dat de smeekbede van de hogescholen niet terecht is. "De financiering van het hoger onderwijs hinkt al jaren achterop. Terwijl de studentenaantallen groeien, blijven de middelen dezelfde. Uiteraard is dat problematisch. Stilaan duiken wij onder het minimum om nog degelijk onderwijs te geven." De VLIR-voorzitter doet een oproep naar zijn collega's van de hogescholen. "Laat ons ophouden met dit soort wedstrijdjes om te zien wie het meest moet inleveren."

Kwaliteit kost geld

Verder wijst hij ook naar de secundaire scholen, die 8.620 per leerling krijgen. "Gevoelig hoger dan wat het hoger onderwijs krijgt." Te veel? "Nee, daar gaat het mij niet om", benadrukt De Schepper. "Ik wil gewoon de vergelijking maken. Want nu lijkt het alsof universiteiten de grootste hap krijgen. Dat beeld wil ik toch even bijstellen."

Johan Veeckman, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) en directeur van de Arteveldehogeschool, erkent dat een grote hap van de budgetten van universiteiten naar onderzoek moet gaan. "Maar verder wil ik daar niet op reageren. Ons gaat het er vooral om dat als je kwaliteitsonderwijs wil afleveren, je daar de nodige middelen voor moet voorzien."

Acties

Aanstaande maandag, op het toekomstcongres van de Vlhora, moet duidelijk worden welke protestmaatregelen de hogescholen zullen ondernemen. Halen ludieke acties niets uit, dan sluiten ze niet uit dat er stakingen komen.

De universiteiten lijken niet meteen van plan om mee op die kar te springen. "Het lijkt ons op dit moment vooral belangrijk de beleidsmakers hier bewust van te maken", zegt De Schepper. "We hebben hierover uitvoerig gesproken met minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en ze heeft ons verzekerd dat ze er alles aan zal doen om het budget in 2017 te verruimen. Wij gaan ervan uit dat onze voogdijminister haar best zal doen. Maar uiteraard heeft ze het akkoord van de Vlaamse regering nodig. Dat willen we eerst afwachten."