Direct naar artikelinhoud

SP.A wil naar één Vlaamse 'universitaire ruimte', Leuvense rector vindt het prima

Brussel

Van onze medewerkster

Kim Herbots

Het plan van vice-premier Johan Vande Lanotte (SP.A) om in Vlaanderen één universitaire ruimte te creëren, kan op veel bijval rekenen van de Leuvense rector André Oosterlinck. Vande Lanotte wil dat er één Universiteit Vlaanderen komt, waarbinnen de bestaande universiteiten autonoom kunnen werken. Eén specialiteit mag nog hoogstens door twee vakgroepen worden aangeboden, zegt Vande Lanotte. Prima, vult Oosterlinck aan.

"Ik heb al jaren gelijkaardige ideeën", zegt Oosterlinck in een gesprek met De Morgen. "Ik heb nog geen tijd gehad om het voorstel van Vande Lanotte gedetailleerd te bestuderen maar het is een feit dat als Vlaanderen binnen Europa concurrentieel van enige betekenis wil zijn, we naar één universitaire ruimte zullen moeten gaan."

Het lijkt Oosterlinck echter geen goed idee om bruusk te werk te gaan. "Voor wat betreft kandidaturen die zeer dichtbevolkt zijn, lijkt het mij niet opportuun om die op slechts twee plaatsen in te richten. Het heeft geen enkele zin om zo'n massa studenten samen te brengen als ze vervolgens toch opnieuw gescheiden moeten worden. Overigens is de Vlaamse student erg honkvast. Het lijkt mij beter om eerst te beginnen met de specialisaties. Vlaanderen kan het zich niet permitteren om opleidingen waar veel onderzoek mee gepaard gaat, op vijf of zes plaatsen aan te bieden. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en de slagkracht."

Het plan om een rationalisering door te voeren in de Vlaamse universiteitswereld is trouwens niet nieuw. Ex-onderwijsminister Van den Bossche (SP.A) liep al met dat plan rond, het fameuze rapport-Dillemans pleitte eveneens voor zo'n operatie. Dat de rationalisering er nog altijd niet is, is niet toevallig. "Vooral vanuit de provincies en de lokale politici is er een enorme druk om een volledige universiteit uit te bouwen die alle richtingen aanbiedt", zegt Oosterlinck. "Het zal heel wat moed en overleg kosten om dit plan uit te voeren. Ik ben heel blij dat het debat nu gestart is." Een gevoelig punt in de discussie is de levensbeschouwelijke kant van de zaak. Weinig studenten kiezen nog voor Leuven wegens de 'K', maar de grondwet voorziet dat de vrije keuze gevrijwaard moet blijven. "Dat zal inderdaad een grote hindernis zijn", beaamt Oosterlinck. "Een mogelijke oplossing is dat we sowieso alles blijven aanbieden op twee plaatsen."

Zie ook pagina 6

André Oosterlinck (KU Leuven): 'Als we in Europa meewillen, moeten we naar één universitaire ruimte toe. Ik zeg dat al jaren'