Direct naar artikelinhoud

Philippe De Backer trekt Antwerpse Open Vld-lijst

Staatssecretaris Philippe De Backer wordt de Antwerpse lijsttrekker voor Open Vld bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat is gisteravond beslist op een vergadering van de lokale afdeling. Ook oud-minister Annemie Turtelboom krijgt een prominente rol.

De Backer werd al veel eerder genoemd als kopman voor de liberalen, maar hield zijn beslissing lang in beraad. Hij is nog maar sinds april vorig jaar gelanceerd in de federale regering en loopt het risico om verbrand uit de kiesstrijd te komen.

Open Vld staat niet bijzonder sterk in Antwerpen. De gemeenteraadsverkiezingen in 2012 draaiden uit op een teleurstelling. Bovendien moet hij het opnemen tegen zwaargewichten als Bart De Wever (N-VA) en Kris Peeters (CD&V), terwijl ook sp.a en Groen met een links blok een gooi naar de macht doen. De kans bestaat dat hij verpletterd wordt tussen al dat geweld.

Toch heeft hij nooit echt getwijfeld, zegt hij zelf. "Ik ben een wetenschapper en neem mijn beslissingen doordacht", zei hij gisteravond laat. "Ik heb eerst voldoende draagvlak gezocht bij de lokale afdeling. En dat heb ik ook gevonden. Mijn kandidatuur is unaniem goedgekeurd."

Boegbeeld

Veel keuze had De Backer eigenlijk niet. Hij wordt nu binnen de partij beschouwd als hét boegbeeld in de stad Antwerpen. Dat betekent ook dat je vol aan de bak moet bij de gemeenteraadsverkiezingen. Of hij zijn positie in de federale regering opgeeft, mocht hij schepen kunnen worden? "Dat is allemaal nog veel te vroeg."

Tegelijk werden er gisteravond al een aantal voorlopige afspraken gemaakt over de andere plaatsen op de lijst. De Antwerpse mandatarissen moeten daarbij een prominente plaats innemen en als blok naar de kiezer trekken. Zo komt de derde plaats allicht Antwerps schepen voor onderwijs Claude Marinower toe. Plaats vier is dan weer voor Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz.

Maar ook voormalig Vlaams minister en huidig Kamerlid Annemie Turtelboom treedt weer op het voorplan. Als enige vrouwelijke mandataris belandt ze door het ritssysteem meer dan waarschijnlijk op plaats twee. "Die kans is inderdaad erg groot", zegt Anthony Pierards, Open Vld-voorzitter in het district Antwerpen.

"Alle vier onze mandatarissen zullen hun rol spelen", bevestigt De Backer. "Maar nog niets is definitief beslist. De komende weken en maanden zal ik in overleg met het lijstvormingscomité de plaatsen allemaal opvullen."