Direct naar artikelinhoud

Stem van Scarlett Johansson is beste actrice

Actrice Scarlett Johansson werd op het filmfestival van Rome bekroond als beste actrice voor haar rol in de film Her. Een op zijn minst vreemde keuze, Johansson komt tijdens die film immers nooit in beeld.

Scarlett Johansson heeft ondertussen een prijzenkast om u tegen te zeggen. Maar de onderscheiding die ze op het filmfestival van Rome kreeg is met voorsprong de vreemdste prijs op haar palmares. Johansson mocht zich op het plaatselijke filmfestival de beste actrice noemen voor een film waarin ze niet eens te zien is.

Johansson is in Her de stem van een computerbesturingssysteem met de naam Samantha. Wanneer de eigenaar van Samantha, een rol voor Joaquin Phoenix, een moeilijke scheiding doorworstelt, vindt hij troost bij zijn virtuele vriendin. De stem van Johansson is dus wel te horen maar de actrice zelf verschijnt nooit in beeld. Dat was voor de internationale jury, voorgezeten door James Gray, geen bezwaar om Johansson tot beste actrice van het festival te verkiezen.

Op naar de Oscars

Johansson was niet lijfelijk aanwezig in Rome. 'Passend bij haar rol', vond ze zelf, maar bedankte de jury in een eerste reactie voor hun luisterend oor. De keuze van de jury viel echter niet bij iedereen in de smaak. Paolo Mereghetti, een van Italiës meest vooraanstaande filmcritici, had het in de krant Corriere della Sera over een daad van collectieve gekte met de cinema als grootste slachtoffer.

Bijkomend probleem is dat de Italiaanse filmfans hoogstwaarschijnlijk nooit de zwoele stem van Johansson zullen horen. Her komt in Italië immers in gedubde versie in de zalen. De rol van Johansson dreigt in de toekomst voor nog meer controverse te zorgen. De producer van Her, Megan Ellison, liet immers al weten dat ze van plan is om Johansson voor de Oscars uitdrukkelijk naar voren te schuiven als kandidaat winnaar in de categorie 'best supporting actress'.

Als de 28-jarige actrice die prijs in de wacht sleept zonder in beeld te verschijnen, zou ook dat een primeur zijn. Eigenlijk was het zelfs helemaal niet de bedoeling dat Johansson de stem van Samantha zou worden. Die stem was immers al ingesproken door actrice Samantha Morton. Maar regisseur Spike Jonze was blijkbaar toch niet helemaal tevreden over haar klankkleur en liet uiteindelijk in extremis toch nog Johansson aanrukken.