Direct naar artikelinhoud

Kompany klaar voor 37ste comeback bij Man City

Vincent Kompany (30) is wedstrijdfit na zeven weken blessureleed, maar City-coach Pep Guardiola is voorzichtig: 'Hopelijk blijft hij nu langer fit.'

Comeback nummer 37 kondigt zich aan, sinds hij in 2008 bij Manchester City tekende. De achtste in anderhalf jaar tijd, de vierde dit seizoen. Vincent Kompany trainde vorige week deels met de groep mee en sloot dinsdag volledig aan. Na zeven weken revalideren bevond de medische staf hem fit voor de dienst. De scheur in de mediale band van de knie, die hij opliep in november na een botsing met doelman Bravo, is hersteld. Ook conditioneel heeft hij de voorbije weken zijn achterstand opgehaald. Kompany komt in aanmerking voor een selectie tegen Everton, zondag.

Maar hoelang blijft hij nu fit? De dokters van Man City zijn voorlopig voorzichtig. En Pep Guardiola? Die is voorlopig ook sceptisch, zo bleek op zijn persconferentie. "Of hij weer op zijn beste niveau kan raken? Dat weet ik niet. Het goede nieuws is dat hij terug is. Hopelijk kunnen we eindelijk zien waartoe hij nog in staat is. Een fitte Kompany is een topverdediger, zonder twijfel. Maar hij heeft een beetje meer tijd nodig. Iedereen weet hoelang hij aan de kant heeft gestaan."

In 2016 zat Kompany zo'n veertig weken in het revalidatiehonk met diverse spierblessures. Toch gelooft dokter Ramón Cugat dat de Rode Duivel met het juiste dieet, de juiste oefeningen en de juiste ingesteldheid nog jaren kan voetballen.

Perfectie benaderen

"Mentaal is Vince sterk", zegt Guardiola. "Maar hij moet zichzelf niet opleggen dat hij meteen moet schitteren. Beter beperkt hij zich eerst tot de simpele zaken. Eens hij weer een reeks matchen heeft gespeeld, zal hij weer het niveau kunnen bereiken waarop hij wil staan. Hij wil meteen de perfectie benaderen, omdat je in deze business weinig tijd krijgt, maar wij gunnen hem die tijd wel."

Het is dat wat ze Kompany hebben proberen aan te praten: geen overhaaste comebacks, maar luisteren naar hoofd, lijf en specialisten.