Direct naar artikelinhoud

Een jaar geleden feestten de Abdeslam-broers nog aan de Louizalaan

Op een recent opgedoken filmpje van vrienden van de broers Brahim en Salah Abdeslam is te zien hoe het duo 9 maanden voor de aanslagen in Parijs uit de bol gaat in nachtclub Avenue, vlak bij de Louizalaan in Brussel.

Op de beelden is te zien hoe Brahim danst met een blonde vrouw en aan een sigaret trekt, terwijl Salah in een oranje pull de handen in de lucht gooit op de Franse rapsongs van Lacrim. "Die gaf daar een optreden", getuigt een van de vrienden anoniem. "Ze dronken alcohol en amuseerden zich. Zoals altijd. Salah was een versierder en een grappenmaker. Brahim was de verstandigste, iemand die het met iedereen goed kon vinden. Blank, zwart, moslim, het maakte hem niets uit."

De verantwoordelijke van de nachtclub is geschokt door de beelden. "Het zijn geen vaste klanten, maar waarschijnlijk gingen ze zoals zoveel Brusselse jongeren overal weleens feesten. Het was trouwens een speciaal evenement met kaarten in voorverkoop. Ons veiligheidspersoneel heeft die avond geen problemen gehad met de broers."

De vrienden van de Abdeslams zijn verrast door de plotse radicalisering van de broers. "In hun café was het ook altijd dolle pret", klinkt het. "Maar plots stopten ze met drinken en roken. In plaats daarvan gingen ze elke vrijdag naar het gebed en begonnen ze ook dagelijks thuis te bidden."