Direct naar artikelinhoud

Galerist van Tuymans vangt bot

Frank Demaegd, galerist van Luc Tuymans, stelt voor om fotografe Katrijn Van Giel te vergoeden voor de foto waarop Tuymans zich baseerde voor A Belgian Politician. Zijn verzoeningspoging maakt weinig indruk. 'Als meneer Tuymans een minnelijke schikking wil, dan moet hij ons een voorstel doen via zijn advocaat.'

De veroordeling van Luc Tuymans wegens plagiaat blijft voor beroering zorgen. In een poging de lont uit het kruitvat te halen doet Frank Demaegd, galerist van de kunstenaar, een opmerkelijk voorstel.

"Ik ben bereid mevrouw Van Giel het hoogste bedrag te betalen dat ze ooit aan reproductierechten voor een foto heeft ontvangen", schrijft hij in een opiniebijdrage op demorgen.be.

"Een poging om duidelijk te maken dat dit voor ons geen geldkwestie is", legt Demaegd uit. "Ik hou van fotografie. Wij hebben geen probleem met het betalen van reproductierechten. Onlangs nog hebben we Filip Van Roe 500 euro betaald voor de reproductierechten van een mooi portret van Luc Tuymans en Marlene Dumas."

De galerist stoort zich aan de focus op het financiële aspect van de zaak. "Waar komt de dwangsom van 500.000 euro voor elke reproductie van het gewraakte werk vandaan? Dat bedrag is hoger dan de waarde waarvoor het schilderij in 2001 door ons verkocht werd. Misschien worden er op de kunstmarkt waanzinnige bedragen betaald. Maar dat is een andere discussie."

Een officiële poging tot minnelijke schikking wil Demaegd zijn voorstel niet noemen. "Dit is louter eigen initiatief. Ik heb het er niet met Luc over gehad."

Het voorstel maakt dan ook weinig indruk op Dieter Delarue, de advocaat die Katrijn Van Giel vertegenwoordigt. "Iedereen is vrij te zeggen en te schrijven wat hij of zij wil", laat die weten. "Maar ik voel me niet geroepen om te reageren op een voorstel van een geëmotioneerde galerist, ook al heeft die hoogstwaarschijnlijk heel nobele bedoelingen. De communicatie in deze zaak verloopt via andere kanalen. Als meneer Tuymans een minnelijke schikking wil, dan moet hij ons een voorstel doen via zijn advocaat, niet via zijn galerist."