Direct naar artikelinhoud

300 miljoen tegen terreur

Centrumrechts laat de spierballen én het geld rollen. De regering-Michel trekt 300 miljoen euro uit voor extra agenten, magistraten en veiligheidsmaatregelen. Zo bereikt de strijd tegen terreur zijn hoogtepunt.

Premier Charles Michel (MR): "De afgelopen jaren hebben we dit nooit gezien. Zo'n sterk signaal, zo veel concrete maatregelen, ook investeringen in nieuwe technologie. Dit toont een sterke politieke wil." Meest in het oog springt de versterking van de federale politie met duizend mensen tegen 2019, om de lokale korpsen te ondersteunen. Dit jaar is sprake van 300 agenten extra. Volgend jaar komen er nog 500 bij, de rest volgt later.

De nieuwe agenten worden dit jaar bijna allemaal naar de hoofdstad gestuurd. Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) beloofde meteen na de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in ons land om Molenbeek 'op te kuisen'.

Nu maakt hij dat concreet in een Kanaalplan. De probleemgemeenten Sint-Gillis, Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg, Laken, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Vilvoorde krijgen hulp van de federale regering.

De toewijzing gebeurt in twee fases: in eerste instantie krijgen Molenbeek en Vilvoorde er respectievelijk 50 en 20 mensen ter ondersteuning bij. De overige 230 worden in de zes andere gemeenten gezet, afhankelijk van de nood.

Waar al die mankracht vandaan zal komen, is niet echt duidelijk. Allicht wordt er geschoven. Nieuwe agenten aanwerven is een oplossing op langere termijn. In Molenbeek worden de nieuwe mensen maandag al verwacht.

Ook het gerechtelijk apparaat in de hoofdstad steekt een tandje bij in de strijd tegen de terreur. In de arrondissementen Halle-Vilvoorde en Brussel komen er 20 extra magistraten en nog eens 90 gerechtsmedewerkers.

De bedoeling is om naast de opvolging van geradicaliseerde moslims ook de illegale economie harder aan te pakken. Het is bekend dat de wapenhandel en drugstrafiek vaak dienen als ondersteuning voor terreuractiviteiten.

In totaal wordt voor het Kanaalplan 39 miljoen euro vrijgemaakt. Jambon is tevreden. "We zullen de problemen doortastend aanpakken. Alles in een week veranderen zal niet lukken, maar dit plan maakt een verschil."

Budgettaire moeilijkheden

Criminoloog Brice De Ruyver (UGent) is daar niet zo zeker van. "Op papier ziet het Kanaalplan er zeer goed uit. Nu is de vraag of al dat geld voor de hoofdstad ook op de juiste plaats zal terechtkomen. Dat is al anders geweest."

Er worden ook extra miljoenen voorzien voor de beveiliging van ambassades, nucleaire onderzoekscentra en internationale treinstations zoals Brussel-Zuid. Daar komen veiligheidspoortjes en metaalscanners voor reizigers.

In alle treinstations komen bewakingscamera's en de snelwegen krijgen 260 camera's voor nummerplaatherkenning. Zo kunnen geseinde auto's sneller worden opgespoord. Het mag duidelijk zijn: de centrumrechtse regering heeft er, ondanks budgettaire moeilijkheden, alles aan gedaan om zo veel mogelijk geld vrij te maken. Alles samen gaat het om een antiterreurpakket van 300 miljoen euro. Er wordt 100 miljoen opzij gelegd in een reservepotje.

Vraag is of het allemaal niet té ver gaat? Willem Debeuckelaere, de voorzitter van de Privacycommissie: "De wet laat dit perfect toe. Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen. Maar ik pleit voor een evaluatie op middellange termijn, om te kijken of er niet aan overshooting is gedaan en overbodige camera's weg kunnen."