Direct naar artikelinhoud

Meerderheid Vlamingen vindt Léonard ongeschikt

Uit een enquête van het vtm-magazine Telefacts blijkt dat drie vierde van de Vlamingen André Léonard ongeschikt vindt als aartsbisschop. Maar liefst 84 procent oordeelt dat Léonard het seksueel misbruik in de kerk niet goed heeft aangepakt. Algemeen zit ook het vertrouwen in de kerk op een absoluut dieptepunt. Slechts 10 procent van de Vlamingen noemt zich nog overtuigd katholiek, maar slechts 6 procent gaat wekelijks naar de kerk. De aartsbisschop zelf is verbaasd over de resultaten. (BELGA)

Sociale inspectie werkt voortaan met elektronisch pv

Staatssecretaris voor de Coördinatie van Fraudebestrijding Carl Devlies maakt bekend dat de sociale inspectiediensten in België vanaf dit jaar het papieren proces-verbaal ruilen voor het elektronische, het zogeheten epv. Die verandering moet de kans op fouten verkleinen, de privacy beter beschermen en vooral leiden tot een snellere en betere vervolging van sociale fraude. Op termijn hoopt de staat zo meer administratieve boetes te kunnen innen, wat jaarlijks 5,4 miljoen euro moet opleveren. Onder sociale fraude valt onder meer zwartwerk en illegale arbeid. (BELGA)

Sea Kings redden 38 mensen in 2010

Een militaire bron meldt dat de vier Sea King-helikopters van de luchtmachtbasis in Koksijde vorig jaar een honderdtal keer zijn uitgerukt en 38 mensen hebben gered. De helikopters van het 40ste smaldeel van de luchtcomponent van het leger stegen vorig jaar 95 keer op voor een reddingsoperatie, goed voor de redding van 38 mensen. De cijfers liggen hoger dan die van 2009 en 2007. (BELGA)

Ruim vijf miljoen passagiers op luchthaven Charleroi

Dankzij onder meer een twintigtal nieuwe routes van Jetairfly en Ryanair heeft Brussels South Charleroi Airport vorig jaar een derde meer passagiers vervoerd dan in 2009. De luchthaven zag in 2010 5,2 miljoen passagiers aankomen en vertrekken, tegenover 3,9 miljoen een jaar eerder. “Ondanks de uitzonderlijke situaties waarmee de luchtvaart in 2010 werd geconfronteerd, zoals de vulkaanuitbarsting, de diverse stakingen van luchtverkeersleiders en de zware sneeuwval in december, heeft de luchthaven de kaap van 5 miljoen passagiers weten te passeren”, luidt het. Intussen zijn er met Athene (Jetairfly), Perugia, Pescara, Volos (Ryanair) en Belgrado (Wizz Air) alweer vijf nieuwe bestemmingen aangekondigd. Voor 2011 wordt dan ook opnieuw “een beheerste groei” verwacht. (BELGA)

Wereldwijde voedselprijzen nooit zo hoog

Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, stegen de wereldwijde voedselprijzen in december naar een absoluut record. Ze zijn nu zelfs hoger dan de vorige piek in 2008, toen de voedselprijzen leidden tot rellen in onder meer Haïti en Egypte. De index staat op 214,7 punten, een absoluut record. Ten opzichte van december 2009 liggen ze een pak hoger, als gevolg van onder meer een stijgende vraag vanuit China en door droogte mislukte graanoogsten in Rusland. De huidige stijging is vooral een gevolg van de duurdere suiker en oliehoudende zaden, terwijl in 2008 vooral graan aan de basis lag.(BLOOMBERG)