Direct naar artikelinhoud

Dag 6 in de Tour, en daar is de doping

Garminrenners Christian Vandevelde en David Zabriskie, George Hincapie (foto) van BMC en Levi Leipheimer van Omega Pharma-QuickStep zouden in een lopend dopingonderzoek tegen hun oude ploegmaat Lance Armstrong getuigd hebben. In ruil zouden hen lichtere straffen beloofd zijn. Alle vier zijn ze momenteel aan de slag in de Ronde van Frankrijk. De betrokkenen weigeren alle commentaar.

Armstrong doet dat niet. The Boss haalde gisteravond op Twitter zwaar uit naar het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. "Dit gaat niet over het antidopingbureau en het schoonmaken van het wielrennen, maar om een partijdige vervolging die de geur heeft van een vendetta", aldus de zevenvoudige Tourwinnaar.

Er is voorlopig geen sprake van dat de vier mannen de Tour moeten verlaten, al kwam een ongeruste Tourbaas Christian Prudhomme Garminploegleider Jonathan Vaughters wel om uitleg vragen. Het zou voor de organisatie immers een nachtmerrie zijn, mocht een van de genoemde renners straks het geel mogen omgorden.

>> 3