Direct naar artikelinhoud

Hoe een Londense hiphopper veranderde in een beul

De beul van de onthoofde Amerikaanse fotojournalist James Foley is ontmaskerd, zo meldt de Britse krant Sunday Times. Achter de moorddadige 'Jihadi John' zou een ex-rapper van 23 jaar uit Londen schuilgaan.

Twee jaar geleden hoorde je hem nog op de Britse radio als rapper L Jinny of Lyricist Jinn. Vandaag is hij 's werelds meest gezochte koppensneller. Abdel-Majed Abdel Bary liet zich eerder deze maand nog opmerken op Twitter. Hij postte er een gruwelijke selfie, met in zijn linkerhand een afgehakt hoofd. "Chillin' with my homie, of wat er van hem overblijft", schreef hij toen.

Diezelfde linkerhand zou de Amerikaanse fotojournalist James Foley de dood hebben ingejaagd. In een schokkende propagandavideo was vorige week te zien hoe een IS-strijder met Londens accent zijn gevangene het hoofd afsnijdt. Groot-Brittannië zette meteen alles op alles om de identiteit van de beul te achterhalen. En dat lijkt te lukken.

Het was de Sunday Times die dit weekend met het nieuws uitpakte. De Britse geheime diensten hebben de gemaskerde moordenaar geïdentificeerd, zo schrijft de krant op basis van hoge regeringsbronnen. De autoriteiten zelf gaven geen verdere details, maar volgens de Sunday Times is Abdel-Majed Abdel Bary verdachte nummer één.

Bary verliet vorig jaar zijn woning in Maida Vale, nabij Londen. Hij leefde er samen met zijn moeder en vijf zussen en broers, maar trok naar Syrië "omwille van Allah".

Zijn vader, Adel Abdul Bary (53), is een verhaal apart. De man met Egyptische roots was een mastermind binnen Al Qaida, een van de trouwste luitenanten van Osama bin Laden. Twee jaar geleden leverden de Britten hem uit aan de VS. Daar wacht vader Bary zijn proces af, voor zijn aandeel in de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

De jonge Bary had zijn vader niet nodig om te radicaliseren. De woorden van haatpredikers en daden van heethoofden maakten hem hoe langer hoe bruter, getuigen zijn hiphopvrienden. De rapper, naar eigen zeggen "een soldaat van Allah", poseerde met wapens en dweepte met Bin Laden.

Bij zijn medestrijders van de Islamitische Staat (IS) zou hij bekendstaan als 'Jihadi John'. Bevrijde IS-gevangenen zijn ervan overtuigd dat Bary een van de drie jihadisten is die zij 'The Beatles' noemen, net door hun Britse accent. Het drietal - John, George en Ringo - had de opdracht de gijzelaars te bewaken, bevestigt ook de BBC.

Twitter gooide de radicale rapper ondertussen offline. Maar volgens de Sunday Times sprak L Jinny er begin deze zomer nog grimmige taal: "De leeuwen komen eraan, vuile ongelovigen. Weldra onthoofdingen in jullie eigen achtertuin."

Dat dreigement zal ook de veiligheidsdiensten niet ontgaan zijn. Zij kamden niet alleen hun databases uit, maar hielden ook een klopjacht op de sociaalnetwerksites en internetfora. Behalve hoofdverdachte Bary hebben ze nog twee andere strijders in het vizier: Abu Adbullah al-Britani, een Britse twintiger die vorig jaar naar Syrië trok en jongeren aanvuurt hetzelfde te doen. En Abu Hussain al-Britani, een hacker van twintig jaar die met cyberaanvallen de IS-kas helpt te spijzen.

Ondertussen is een "omvangrijke groep soldaten" van de Britse elite-eenheid SAS en het Speciaal Verkenningsregiment in Syrië en Irak neergestreken. Met hoogtechnologische operaties proberen zij jihadisten te strikken en de beul van James Foley te vinden. Die zou binnen twee dagen gevangengenomen kunnen worden, menen bronnen in de Daily Mirror. "DNA-stalen en stemopnames in het Arabisch of Engels zullen ons helpen om in te zoomen op Jihadi John", maakt een SAS-bron zich sterk.