Direct naar artikelinhoud

Twee supersterren op één avond

DOCU Michael Jackson's This Is It Zaterdag 24/6, 20u40, CAZ

Dankzij het in de betere herhalingen gespecialiseerde CAZ kunt u zaterdag twee vliegen in één klap slaan met twee puike documentaires.

We beginnen met Michael Jackson's This Is It (2009) over de geplande concertreeks in de Londense Q2 Arena waarmee The King of Pop zijn carrière wilde afsluiten. Dat feest ging evenwel niet door omdat Jackson op 25 juni 2009 aan een hartstilstand bezweek. De honderden uren opnames die tussen april en juni 2009 werden gemaakt voor het spektakel dat er nooit kwam, werden gebundeld tot een indrukwekkende concertfilm met naast een verzameling greatest hits en een unieke blik achter de schermen ook getuigenissen van vrienden en collega's.

In het ook al uitmuntende Messi wordt het verhaal verteld van een van de briljantste voetballers ooit. De ambitie van de Spaanse filmmaker Álex de la Iglesia om eer te betuigen aan 'de vlo' werd aanvankelijk gedwarsboomd door Messi zelf, die weigerde om aan de documentaire mee te werken. Daar liet De la Iglesia zich gelukkig niet door ontmoedigen. Hij trok naar Argentinië, liet enkele nobele onbekenden Messi op verschillende leeftijden spelen, verzamelde archiefbeelden en nodigde in een Barcelonees restaurant vrienden, journalisten en (oud-)voetballers (zelfs de betreurde Johan Cruijff liep even langs) uit om te luisteren naar wat zij over de beste voetballer op deze planeet te vertellen hadden.

Dat leverde ondanks het forfait van de echte Messi alsnog een origineel portret (2014) op van 'het mirakel van Rosario'.