Direct naar artikelinhoud

Nieuwe 'Twin Peaks'-box lost het mysterie niet op

David Lynch beloofde met de blu-raybox van zijn 25 jaar oude tv-reeks Twin Peaks eindelijk opheldering voor de cliffhanger van het laatste seizoen. Als u goed zoekt tussen de tonnen extra's op de tien schijfjes vindt u inderdaad één scène die wat meer duiding geeft.

Met de cliffhanger van zijn tweede seizoen liet de Amerikaanse tv-reeks Twin Peaks 23 jaar geleden zijn kijkers met heel wat vragen achter. Toen de serie in 1989 op de buis kwam (bij ons op VTM), draaide ze rond de moord op het 18-jarige meisje Laura Palmer, waarvoor FBI-agent Dale Cooper afzakte naar het door nogal vreemde snuiters bewoonde dorp uit de titel.

Het onderzoek leidde hem naar een criminele en bovennatuurlijke onderwereld, en (opgelet: spoilers vanaf hier) in een van de vroege afleveringen van het tweede seizoen bleek dat Laura Palmer vermoord werd door haar eigen vader, bezeten door een kwade geest die 'Bob' heette. In de twee laatste episodes van het tweede seizoen ging hij Bob achterna naar de Black Lodge, een mysterieus oord in de bossen waarnaar ook zijn geliefde Annie ontvoerd werd.

Uiteindelijk wisten de twee zich te bevrijden, maar wanneer Cooper weer bijkwam zag de kijker tot zijn verbijstering het gezicht van Bob in zijn spiegelbeeld verschijnen, wat suggereerde dat hij nu bezeten was door de ware dader van de moord. Daarna viel de eindaftiteling, en dat was het: Twin Peaks kreeg, door te lage kijkcijfers, geen derde seizoen meer.

Maar in januari van dit jaar maakte een castingoproep van David Lynch heel wat fans toch weer nieuwsgierig. Lynch was op zoek naar een meisje van 18 tot 27 jaar oud, brunette of roodharig, met een ronde boezem, een mooi lijf, en een tijdloos gezicht, voor een scène met de titel Twin Peaks Promo.

Dat trok de hele geruchtenmolen over een terugkeer van Twin Peaks opnieuw in gang. Een tweet van producer-scenarist Mark Frost drukte alle hoop weer snel de kop in, en kort daarna bleek het om een promofilmpje voor Twin Peaks: The Entire Mystery te gaan, een blu-raybox met de twee seizoenen van de reeks en Twin Peaks: Fire Walk with Me, een filmprequel/ epiloog die Lynch in 1992 naar de cinemazalen bracht.

Dikke tegenvaller

Maar Twin Peaks-exegeten keken evengoed uit naar die tien schijfjes tellende box, die vandaag in de winkelrekken ligt: Lynch, die erg betrokken was bij de samenstelling van het materiaal, voegde een hele rist nieuw bonusmateriaal toe, waaronder een 90 minuten durende collectie scènes die destijds de laatste aflevering van de serie en Fire Walk with Me niet haalden. Eén scène daarvan, zo beloofde Lynch, zou ook een glimp tonen van wat er gebeurd was na de cliffhanger.

Dat valt reuze tegen. Enig speurwerk door het bonusmateriaal diept de bewuste scène inderdaad snel op, maar het gaat niet eens om een nieuwe sequentie: er komt een uiteindelijk weggeknipte laatste sequentie uit 1991, waarin Coopers geliefde zwaargewond in een ziekenhuisbed ligt, en mompelt: "De goede Dale is in de Lodge, en hij kan er niet uit."

Niets wat een Twin Peaks-fan de afgelopen 23 jaar al niet zelf had kunnen bedenken, zeker niet aangezien diezelfde woorden ook al voorkwamen in een (destijds niet geschrapte) droomsequentie uit Fire Walk with Me.