Direct naar artikelinhoud

Barcelona dankt Suárez

Titel 24 uit de geschiedenis voor Barcelona was er eentje met een Uruguayaans randje rond. Met een hattrick in de kampioenenmatch tegen Granada zorgde Luis Suárez voor een passend slotakkoord van zijn waanzinnige seizoen.

Het voelde allicht toch wat onwennig voor Lionel Messi toen de feestbus met open dak arriveerde op de Plaza España. Niet hij, maar wel Luis Suárez had tijdens de twee uur durende rondrit door de stad alle aandacht naar zich toe gezogen. FC Barcelona won zaterdag voor de zesde keer in acht seizoenen La Liga. Granada werd met 0-3 opzij gezet. Was getekend, Luis Suárez. Met een hattrick in de kampioenenmatch maakte hij het Catalaanse feestje compleet.

Real Madrid deed wat het moest doen en ging met 0-2 winnen bij Deportivo La Coruña. De remonte van de Koninklijke strandt dus op één punt van Barcelona. Rode Duivel Thomas Vermaelen kwam ook dit seizoen door blessureleed weinig aan spelen toe, maar mag zich dus wel voor het tweede jaar op rij kampioen van Spanje noemen.

Dat het succes van Barcelona gestoeld is op de tridente voorin had u zelf vast ook kunnen verzinnen. Maar dat Suárez, Neymar en Messi nog gulziger waren dan vorig seizoen is toch opmerkelijk. Vorig jaar was MSN goed voor 81 van de 110 goals, ofwel voor 73,6 percent van alle Barça-doelpunten. Dit jaar zorgde het truimviraat voorin voor 90 van de 112 doelpunten. Procentueel gezien is dat 81,8 percent van de Catalaanse goals.

Vormdip

Dat de cijfers zo indrukwekkend zijn is te danken aan Luis Suárez. De Uruguayaan sleurde Barcelona door de vormdip begin april toen hun voorsprong van negen punten in sneltempo slonk. Barça liet een nul op negen optekenen en zowel Real Madrid als Atlético gingen plots weer in hun kansen geloven. Het signaal voor Suárez om op te staan en de rest op sleeptouw te nemen. Veertien goals in de laatste vijf wedstrijden, waarvan een hattrick tegen Granada als apotheose.

Enkel een diepe buiging is op zijn plaats bij die suprematie. De Uruguayaan sluit het seizoen af met veertig treffers en sleept daarmee ook voor de tweede keer de Europese Gouden Schoen in de wacht. De prijs voor de beste schutter op de Europese velden, een trofee die hij ook al eens won in 2014 toen hij er voor Liverpool 31 inschoot. Toen moest hij Cristiano Ronaldo naast zich dulden. Nu is Suárez niet alleen de nieuwe leider van dit Barcelona, maar ook de alleenheerser van Europa. Volgend weekend kan hij zijn ploeg ook de dubbel bezorgen als Barcelona FC Sevilla verslaat in de finale van de Copa del Rey.