Direct naar artikelinhoud

Ook 'golden boy' Tom Daley kan thuisland in duiken niet aan goud helpen

Wie gaat Groot-Brittannië dat eerste goud schenken? Duiker Tom Daley en zijn kompaan Pete Waterfield leken de aangewezen mannen, maar in 1,8 seconde spatte die hoop als een zeepbel uiteen. Eén slechte duik en weg goud.

De enige keer dat de twee Chinese atleten gisteren niét synchroon bewogen, was toen ze op het podium met hun gouden plak zwaaiden. Maar zes duiken lang zag je geen verschil tussen Yuan Cao, 17 pas, en Yanquan Zhang, één jaartje ouder. Samen de lucht in, samen roteren, samen het water in. Chinese precisie, wat had u anders gedacht? En dus ja, dan was het niet meer dan normaal dat China nóg maar eens het synchroonspringen vanop het 10 meterplatform domineerde.

Al bracht de Britse volksheld Tom Daley hen samen met zijn partner Pete Waterfield wel even aan het wankelen. Na drie duiken stond 'Team GB' namelijk aan de leiding, met meer dan twee punten zelfs. Het Aquatic Centre stoomde, de opgenaaide Britse supporters, premier David Cameron incluis, gingen volledig uit hun dak. Sensatie leek in de maak. Zou Daley, de guitige jongen die op zijn veertiende in Peking achtste werd en intussen is uitgegroeid tot een 'posterboy' voor puberende meisjes, en de afscheidnemende Waterfield het gastland dan eindelijk aan dat eerste felbegeerde goud helpen? Of zoals de Britse kranten het uitdrukten: zou Daley een 'pool party' houden?

Neen dus. Hun vierde duik ging hopeloos de mist in. Daley roteerde niet voldoende, Waterfield te veel, met als resultaat een catastrofale score. Eentje die hen niet alleen van het goud beroofde maar hen zelfs van het podium duwde. Niemand die nog zwaaide met de Union Jack, het oorverdovende applaus en gejoel ging over in een verpletterende stilte, terwijl de Chinezen vrolijk hun perfecte routines afwerkten, de Mexicanen met het zilver en de Amerikanen met het brons aan de haal gingen.

Waarna de voltallige Britse pers in zeven haasten de tribune afspurtte naar de mixed zone, om van hun gevallen helden te horen wat er was fout gegaan bij die fatale vierde duik. Er daagden zoveel persmuskieten op, dat er een micro nodig was om Daley en Waterfield verstaanbaar aan het woord te laten.

Terwijl op de tv-schermen de victorie ceremony bezig was en Cao en Zhang de Chinese hymne meezongen, legde Daley met een bedrukt gezicht uit waarom ze faalden. "Als er één te veel draait en de ander te weinig, ga je niet synchroon het water in, punt aan de lijn. Alle andere duiken waren fantastisch maar die éne was er te veel aan. Dat kun je je op dit niveau niet permitteren."

Daley heeft tien dagen om van de opdoffer te bekomen, want dan komt hij nog individueel in actie op het 10 meterplatform. Gisteren schoot hij wel nog uit zijn krammen toen een ontgoochelde supporter hem tweette dat "hij zijn vader had teleurgesteld en ik hoop dat je dat beseft." Daleys vader overleed vorig jaar aan kanker. Hij had gehoopt de strijd lang genoeg te kunnen volhouden om zijn zoon aan het werk te zien op de Spelen. Daley zelf wil zijn vader eren met een olympische medaille. "Nadat ik mijn uiterste best heb gedaan krijg ik zo'n berichtje van een idioot." Hoog tijd dat Engeland dat eerste goud pakt.