Direct naar artikelinhoud

Artwork Systems verdwijnt van beurs

GENT l Artwork Systems, de Gentse maker van software voor de voorbereiding van drukwerk, wordt overgenomen door zijn stads- en sectorgenoot Esko voor 196 miljoen euro of 11,5 euro per aandeel. Het aandeel verdwijnt van de beurs.

De drie oprichters en hoofdaandeelhouders van Artwork Systems, de broers Peter en Bart Denoo en Guido Van der Schueren, hebben met Esko al een overeenkomst gesloten voor de verkoop van hun 76,7 procent in het bedrijf. Tegenbiedingen zijn dus uitgesloten. Esko lanceert een bod op alle resterende aandelen.

De overnameprijs is op het eerste gezicht vrij laag. Die biedt een premie van amper 4,1 procent bovenop de slotkoers van woensdag. Een maand geleden noteerde het aandeel zelfs nog boven de 11,5 euro. De premie zat echter al in de koers omdat het bedrijf zich al in februari te koop had gesteld. Een analist bestempelt het bod als "fors, zeker gezien de beperkte groei van Artwork Systems de laatste jaren én de geringe groeivooruitzichten".

De nieuwe groep wordt de grootste speler in de markt van software voor drukvoorbereiding en rekent dit jaar op 180 miljoen euro omzet. Er komt ook een kapitaalverhoging.

"Esko en Artwork zijn twee Gentse bedrijven. Ze hebben dezelfde mentaliteit en spreken dezelfde taal, en ik ken Esko van toen ik er in de jaren tachtig werkte", zegt Van der Schueren. "Maar belangrijker was de complementariteit. Samen kunnen we nu naar de klant met een groter productaanbod. Dat is de belangrijkste synergie."