Direct naar artikelinhoud

Einde van de rit voor Petacchi?

Eerder had Petacchi al zijn afscheid aangekondigd, mocht hij door het TAS worden veroordeeld

Italiaanse sprinter mist zeker Tour en Vuelta door dopingschorsing van vier maanden

Zit de carrière van Alessandro Petacchi (34) erop? Zo ziet het er toch naar uit nadat de sprinter gisteren door het TAS voor een jaar werd geschorst.

ROME l Wat de Milramploeg met haar geschorste renner doet, maakt ze over een paar dagen bekend. Maar houdt Petacchi woord, dan heeft hij zijn laatste koers al gereden.

"Een absurd vonnis", noemde advocate Maria Laura Guardamagna het. Ook al was het arbitragehof TAS mild geweest. Het veroordeelde Alessandro Petacchi tot één jaar schorsing, nadat bij de sprinter op 23 mei vorig jaar na de elfde Girorit in Pinerolo te veel Salbutamol was gemeten.

Salbutamol is het actieve bestanddeel van het astmamiddel Ventolin. Petacchi kon voor zijn astmapuffertje een medisch attest van de UCI voorleggen. Maar de gemeten waarde, 1320 nanogram per milliliter urine, lag boven de toegestane grens van 1.000. Op 24 juli vorig jaar had de Italiaanse federatie FCI Petacchi er nog voor vrijgesproken. Maar de antidopingcommissie van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) ging in beroep en kreeg van het TAS gelijk. De driekoppige arbitragejury in Lausanne oordeelde dat Petacchi onvoldoende kon aantonen dat de hoge hoeveelheid Salbutamol uitsluitend voor therapeutisch gebruik was. Salbutamol heeft namelijk ook een spierversterkend effect.

Petacchi wordt geschorst tot 31 augustus 2008. Dat is één jaar, met aftrek van twee maanden schorsing die Petacchi vorig jaar van zijn Milramploeg al kreeg opgelegd. De schorsing gaat bovendien in op 1 november 2007. Eigenlijk moet Petacchi dus net iets minder dan vier maanden aan de kant. Hij mist wel de Giro (daarvoor had hij al forfait gegeven), de Tour, de Spelen en zelfs de Vuelta die op 30 augustus begint.

Zijn seizoen zit er dus nu al op. Het wachten is nu op de beslissing van de Milramploeg die bij de ploegvoorstelling begin dit jaar nog een keer haar strenge antidopingbeleid onderstreepte. "Eerste bekijken we het vonnis, daarna nemen we een beslissing", zei ploegleider Gerrie van Gerwen.

Eerder had Petacchi zelf al zijn afscheid van het wielrennen aangekondigd, mocht hij door het TAS worden veroordeeld. De renner reageerde gisteren alleen bij monde van zijn advocate: "Alessandro is perplex. We denken er sterk over na om het vonnis aan te vechten bij een Zwitserse burgerrechtbank of het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg."

Vijf ritzeges die Petacchi in de Giro van vorig jaar behaalde, is hij in elk geval kwijt. Hij levert ook al zijn overwinningen in die hij sinds november vorig jaar behaalde. Dat zijn de GP Costa degli Etruschi, drie etappes in de Ruta del Sol, ritzeges in de Ronde van Valencia en de Tirreno-Adriatico en vorige maand nog twee etappes in de Ronde van Turkije.

Pikant detail: in dezelfde Giro vorig jaar werd bij Leonardo Piepoli een salbutamolwaarde van meer dan 1.800 nanogram gemeten. Piepoli, een Italiaan met adres in Monaco, werd door de Monegaskische federatie vrijgesproken en niemand ging in beroep. Piepoli fietst rustig verder.