Direct naar artikelinhoud

Michel is klaar voor bezoek Trump: 'Niet naïef zijn'

De ontmoeting tussen premier Charles Michel (MR) en Amerikaans president Donald Trump volgende week wordt geen theekransje. 'Ik zal zonder naïviteit onze Belgische mening verdedigen.'

Trump bezoekt op 25 mei de NAVO-top in Brussel. Op zijn programma staat ook een ontmoeting met premier Michel en koning Filip op het paleis. De premier verzekerde het parlement gisteren dat het geen theekransje wordt. "Europa, België en de Verenigde Staten zijn historische partners op het vlak van handel en veiligheid. Ik wil die banden behouden en versterken, maar zonder naïviteit zal ik ook onze mening verdedigen over andere thema's."

Michel verwees daarbij expliciet naar "de fundamentele Europese waarden" en de strijd tegen de klimaatopwarming. "Elke keer als we de kans krijgen, zullen we de nadruk leggen op deze punten bij de Verenigde Staten." Trump heeft zich al uitgesproken voor het gebruik van foltering voor terreurverdachten en hij overweegt om de Verenigde Staten uit het klimaatverdrag van Parijs te laten stappen.

Vlaams Belang waarschuwde Michel gisteren voor Turks president Recep Tayyip Erdogan, van wie gevreesd wordt dat hij voor of na de NAVO-top zijn Belgische aanhangers wil mobiliseren. De premier benadrukte dat de veiligheidsdiensten daar "bijzonder aandachtig" voor zullen zijn volgende week, "ook rekening houdende met het verleden en de ervaringen in het buitenland".

Een bezoek van Erdogan aan Washington liep woensdag uit op een grootschalige vechtpartij tussen de bodyguards van de Turkse president en Koerdische betogers. Negen mensen raakten gewond. Bij een vorige passage van Erdogan in Brussel, drie jaar terug, kwamen 3.000 Belgische Turken hem 'verwelkomen' in het stadscentrum. De politie wil een herhaling van dit scenario vermijden.