Direct naar artikelinhoud

Tactisch blies Martínez iedereen omver

Roberto Martínez zei het al tijdens zijn voorstelling: 'Ik was aangenaam verrast door de professionele werkwijze van de Belgische bond.' Martínez kwam als winnaar uit de bus na een harde sollicitatieprocedure.

Luiz Felipe Scolari solliciteerde ook, net als Cesare Prandelli. Afgelopen maandag was de Italiaan in Brussel om te spreken met de bondstop. Prandelli maakte indruk, maar besloot zelf om af te haken. Hij verkiest een club. Ondervoorzitter Bart Verhaeghe en technisch directeur Chris Van Puyvelde reduceerden hun shortlist van zeven namen - waarop Prandelli en ook Dick Advocaat stonden - naar drie favorieten: Roberto Martínez, Rudi García en Ralf Rangnick, sportief raadgever van Red Bull Salzburg. Die laatste eiste dat hij in een tandem zou werken met Thierry Henry.

De drie kanshebbers werden naar België geroepen en ontboden op het Kasteel van Strombeek-Bever, bij Verhaeghe en Van Puyvelde. Er was hen verteld dat, behalve een sollicitatiegesprek, ze ook een tactische analyse moesten maken van de EK-wedstrijden tegen Italië en Wales.

Rangnick was tactisch de minst flexibele én hij was niet van plan om zich in België te vestigen, net als Henry, die graag analist bleef voor de Engelse televisie. Rudi García was misschien wel te vlotjes in zijn sollicitatie. Sterk, maar veeleer à l'improviste. Bovendien sleepte de ontslagprocedure bij zijn vorige club AS Roma nog steeds aan.

Preud'homme in duobaan

Het zou Roberto Martínez worden, die met zijn analyse van de wedstrijden tegen Wales en Italië iedereen aan tafel omver blies.

Ook het persoonlijke gesprek over zijn visie, filosofie en trainingsmethodes sloeg aan - "Ik wil deze job beschouwen zoals de job van een clubcoach en 24 uur per dag bezig zijn."

Vooraleer Van Puyvelde woensdag het definitieve telefoontje deed naar Martínez, ging Verhaeghe wel eerst nog aan tafel zitten met Michel Preud'homme. Verhaeghe had inmiddels begrepen dat Preud'homme de nationale ploeg wilde 'helpen', in een duobaan met zijn trainerschap bij Club Brugge. Samen werd beslist om dat riskante avontuur niet aan te gaan.