Direct naar artikelinhoud

Rood is troef in Charleroi

Charleroi

Blauw-zwart won uiteindelijk met 1-2. Mager toch, tegen acht man? Chapeau voor Stéphane Demol. De coach van de Carolo’s toonde zich gisterenavond meer dan een waardige verliezer.Na de drie rode kaarten van ref Breda stond Charleroi op ontploffen: de supporters waren woedend, de spelers hopeloos gefrustreerd en het bestuur in alle staten. Demol haalde de lont simpel uit het kruitvat. “Ik feliciteer mijn acht spelers die het einde hebben gehaald”, zei hij. “Hun moed en enthousiasme waren bewonderenswaardig. Over de drie die uitgesloten zijn, wil ik niet te veel zeggen. Alleen dat het ridicuul is wat ze gedaan hebben. Hier zijn geen excuses voor: dat soort zaken hoort niet thuis op een voetbalveld.”

Charleroi met verstomming geslagen. Wie zich bekocht voelde door de scheidsrechter, had nog weinig argumenten. Die waren er sowieso amper. Akkoord, de uitsluiting van Cordaro halfweg de tweede helft (na een tackele op Blondel) had misschien niet gemoeten - geel had daar kunnen volstaan - maar de rode kaarten voor Chakouri en Oulmers voor de rust waren terecht. De eerste gaf Dirar een duw in het gezicht en hakte daarna langs achter in op de enkels van Akpala (tweemaal geel), de laatste revancheerde zich dom op Donk na een tuimelpartij waarbij hij een schoen van de Nederlander in de nek had gekregen (en waarvoor de verdediger zelf ook zijn tweede geel had kunnen krijgen). “Ik denk dat het mijn taak is om mijn spelers te sanctioneren”, zei Demol. “Wat ik ga doen, weet ik nog niet, daarvoor wil ik eerst de beelden zien. Neen, ik ben niet boos op de ref. Misschien is dat na het zien van de beelden anders, maar dan nog: het is nooit een excuus voor wat hier gebeurd is. Heel jammer dat het zo gegaan is, want ik vraag me af hoe de match zou gelopen zijn met elf tegen elf.”Een vraag die wij ons ook stellen, want het eerste half uur van Charleroi-Club Brugge was veelbelovend. Club en Charleroi tekenden beiden leuke combinaties op de mat, maar gaven achterin ook veel ruimte weg, wat een aangename wedstrijd met veel doelgevaar opleverde. Blauw-zwart kwam vroeg op voorsprong via Vadis, die een pass van Vargas beheerst afrondde (0-1). De thuisploeg prikte tegen via Oulmers en Iajour en kwam uiteindelijk gelijk via een kopbal van Théréau (1-1). Het beste moest nog komen, toen een paar jongens bij Charleroi de pedalen verloren. Te agressief, te onbezonnen en vooral erg dom: Chakouri vloog er eerst af, even later volgde Oulmers. Tussendoor scoorde Dirar na een knappe collectieve Brugse aanval de 1-2.

Club profiteert niet

De tweede helft had een walkover moeten worden, maar die kwam er niet. Club kreeg ruimte en tijd - nog meer na de uitsluiting van Cordaro - maar geraakte vreemd genoeg niet aan kansen. Dahmane viel over zijn eigen voeten. Akpala botste op Keré, Vargas werd vervangen, Vadis voetbalde te traag en Blondel speelde te ver van het doel. Enkel Dirar dreigde nog, maar ook hij vond geen opening. “Ik ben tevreden met het resultaat en met het spel uit de eerste helft”, zei coach Adrie Koster. “Maar de tweede helft was niet goed. Voor de rust hadden we overwicht op het middenveld en vonden we steeds de vrije man, nadien verzuimden we de match uit te spelen. We liepen te veel met de bal en hielden het tempo te laag. Dat moest veel beter.”Aan de stand veranderde niks meer en Club won uiteindelijk zuinig. Te zuinig. Koster wilde echter geen grote conclusies vastknopen aan deze wedstrijd. “We hadden een grotere uitslag kunnen en moeten neerzetten, maar de omstandigheden waren niet normaal na rust”, zei de Nederlander. “Het was chaos op het veld en mijn spelers hinkten daardoor op verschillende gedachten. Deze match kan je moeilijk koppelen aan die van komende donderdag, tegen Lahti. Vandaag ben ik tevreden met het resultaat, volgens mij gaan weinig ploegen komen winnen op Charleroi, en daarbij houdt het op.”Niet voor Demol, die zich vandaag beraadt over de strafmaat voor zijn drie heethoofden.