Direct naar artikelinhoud

Noma stoot El Bulli van de troon als beste restaurant van de wereld

Het Deense restaurant Noma van chef René Redzepi mag zich alvast voor één jaar het beste restaurant ter wereld noemen. Het Britse magazine Restaurant staat al jaren garant voor de meest prestigieuze culinaire top vijftig.

Het Catalaanse restaurant El Bulli is na vijf jaar de eerste plek kwijt, het restaurant strandt op de tweede plaats. Chef Ferran Adrià werd wel uitgeroepen tot Chef of the Decade. De derde plaats ging naar het Britse Fat Duck.

De top vijftig, die gisteravond in Londen werd bekendgemaakt, verzamelt de mening van meer dan 650 internationale chefs, restaurateurs en culinaire recensenten, die samen zeventig landen aandoen. Zoals elk jaar vallen de meest vernieuwende restaurants in de prijzen. Zo wordt Noma, een samentrekking van ‘nordisk’ (noordelijk) en ‘mad’ (voedsel), geroemd voor het heruitvinden van de Scandinavische keuken. Vorig jaar eindigde chef René Redzepi nog op drie.

De Belgische restaurants zijn sterk vertegenwoordigd in het klassement. Hof van Cleve, onder leiding van Peter Goossens, steeg van de 26ste plaats naar een respectabele 17de plek. Ook Sergio Herman van Oud Sluis sluipt de top twintig binnen. In 2009 eindigde hij nog op 29, dit jaar eindigt hij als 19de.