Direct naar artikelinhoud

VS vrezen voor Exxon Valdez 2

In de Golf van Mexico dreigt een ongezien grote milieuramp te ontstaan nadat een brandend booreiland er is gezonken. Er heeft zich al een olievlek van 13 vierkante kilometer gevormd. Verhinderen dat nog meer olie lekt en de kusten bereikt is voor president Barack Obama ‘prioriteit nummer één’.

Olievlek van 13 vierkante kilometer dreigt kust bij New Orleans zwaar te vervuilen

NEW ORLEANS

De Amerikaanse autoriteiten, eigenaar Transocean en leaser British Petrol hebben een operatie opgezet om de oliemassa te isoleren. Ingenieurs werken tegen de klok om ongecontroleerde olietoevoer te stoppen. Ondertussen is alle hoop opgegeven om de 11 vermiste arbeiders nog levend terug te vinden.

Op ongeveer 70 kilometer van de kust van Louisiana drijft momenteel een olievlek van bij benadering 13 vierkante kilometer. Met onder andere drijvende dammen, apparatuur om olie van water te scheiden, specifieke schepen en helikopters die dispergeermiddel sproeien, proberen gespecialiseerde diensten de vlek te bedwingen. Experts zijn het erover eens dat als de olie de kusten van Louisiana, Mississippi of Alabama zou bereiken, er een enorme natuurramp zou ontstaan en fragiele ecosystemen onherroepelijk beschadigd zouden worden.

Hoe de olievlek zich precies heeft gevormd,bleef een hele tijd onduidelijk. Ofwel komt ze uit het onderzeese reservoir waaruit vanop het booreiland Deepwater Horizon dagelijks 49.000 liter olie werd opgepompt. Ofwel komt de olie die nu op het zeeoppervlak drijft uit het booreiland, dat na een explosie tot op de bodem van de zee is gezonken. Volgens de kustwacht is het ondertussen zo goed als zeker dat de olievlek die er nu is enkel het resultaat is van de explosie.

Om een nog onbekende reden deed die explosie zich dinsdagavond voor op het platform, dat eigendom is van het Zwitserse Transocean, ’s werelds grootste aannemer voor offshore-oliewinning. Twee dagen lang stond het boorplatform in lichterlaaie en hulpdiensten slaagden er niet in die brand te blussen. Elf van de 126 arbeiders wisten niet aan de ramp te ontsnappen en raakten vermist.

Intussen is het platform, dat ongeveer zo groot was als twee voetbalvelden, gezonken. Op het platform was al 2,6 miljoen liter ruwe olie opgeslagen. Als die zou lekken en, vooral, de kusten zou bereiken, dan kijken de VS aan tegen een van de grootste milieurampen ooit, te vergelijken met de olieramp in 1989 voor de kust van Alaska. Toen kwam 42 miljoen liter olie vrij door een lek in de olietanker Exxon Valdez. Afhankelijk van de windrichting zou de olievlek niet voor maandag de kust bereiken.

In Washington is alarm geslagen. President Barack Obama heeft van de ramp zijn prioriteit nummer één gemaakt en verzekert dat de overheid alle assistentie zal verlenen die nodig is om de ramp te bedwingen en de eventuele milieuschade op te vangen.

Met een speciale robot, uitgerust met camera’s en afstandsbediening, heeft Transocean al getracht om een systeem te activeren op de zeebodem nabij het oliereservoir op 1.500 meter diepte, waarmee de stroming tussen de olielaag en het platform, 3 kilometer verder, wordt stilgelegd.

Maar een woordvoerder liet weten dat “het niet gelukt is om de toevloed van olie die er al was voordat het boorplatfom is gezonken af te sluiten”. Experts bij British Petrol, dat het plaform leasete, schatten dat dagelijks ruim een miljoen liter ruwe olie uit het reservoir naarboven kan drijven. De enige andere manier om de oliestroom vanuit het reservoir stil te leggen is de bron afdekken met modder en cement, maar dat kan mogelijk weken tot maanden duren.

Voorlopig zou dat volgens de kustwacht niet nodig zijn. Met onderwaterapparatuur ziet zij dat er momenteel geen olie lekt, noch uit het onderzeese reservoir, noch uit het gezonken boorplatform. Hoe moeilijk het zal zijn om dat zo te houden, zal de komende dagen moeten blijken.

Van de 126 arbeiders op het platform konden er 115 aan de explosie en de brand ontsnappen. Zeventien mensen raakten zwaargewond en werden per helikopter naar ziekenhuizen in New Orleans gebracht.

De hoop om de 11 vermiste arbeiders nog levend terug te vinden geven reddingswerkers stilaan op. Vanuit de lucht is het gebied al twaalf keer tevergeefs afgespeurd, per boot al vijf keer. Er zijn enkel twee lege reddingssloepen gevonden. De zoektocht naar de elf wordt wel nog verdergezet. Verschillende onderzoeken moeten oorzaak en mogelijke impact van de ramp in kaart brengen.

Van commerciële winning was bij dit project nog geen sprake. BP voerde proeven uit, enkele weken nadat president Barack Obama plannen voor nieuwe offshoreboringen naar olie en gas bekendmaakte.