Direct naar artikelinhoud

Impasse bij UGent compleet

De Universiteit Gent heeft nog altijd geen nieuwe rector. Rik Van de Walle haalde de tweederdemeerderheid ook niet na de zevende stemronde, waarvan twee zonder tegenkandidaat. De impasse lijkt compleet.

Ook de zevende keer bleek niet de goede voor Rik Van de Walle, kandidaat-rector van de Universiteit Gent. Hij en zijn running mate Mieke Van Herreweghe haalden 60,34 procent van de stemmen. Niet genoeg dus, voor de tweederdemeerderheid. Ook een weinig spectaculaire score, gezien Van de Walle geen tegenkandidaat had, net zoals in de vorige ronde. Bijna 40 procent van de kiezers - alle personeel en studenten van de UGent - stemden dus blanco.

En zo moet het schip genaamd Universiteit Gent voorlopig zonder kapitein verder. Dat ligt voor een groot deel aan het Gentse kiessysteem. Bij andere universiteiten volstaat namelijk een gewone meerderheid. Zo won de nieuwe Leuvense rector Luc Sels het pleit met een scherpe 50,58 procent. Mocht de UGent het ook zo doen, dan was Van de Walle al lang rector. "Ons systeem toont dat we een breed gedragen rector zoeken. Dat is een mooie gedachte, maar we hebben een exit nodig. Waarom laten we die tweederderegel niet vallen in de tweede stemronde? Dan was deze crisis er nu niet", suggereert professor politicologie Carl Devos.

Het kiesreglement ligt dwars, maar toch blijft het aantal blanco stemmen erg opmerkelijk. Die wijzen op onvrede. Die is deels te verklaren door het compromis dat Van de Walle sloot met zijn voormalige opponent Guido Van Huylenbroeck en hun running mates Mieke Van Herreweghe en Sarah De Saeger. Zij sloegen de handen in elkaar en dokterden een systeem uit met meerdere vicerectoren. Dat kon uiteindelijk niet doorgaan. "Bepaalde mensen wilden dat compromis niet en hebben dat laten blijken. Dan wordt het natuurlijk extra moeilijk om die meerderheid te halen", zucht Van Huylenbroeck.

De gebundelde krachten hebben Van de Walle meer kwaad dan goed gedaan, denkt Devos. "Het gefusioneerde programma was erg sterk, maar ik betwijfel of veel mensen dat hebben gelezen. Dat was niet evident, aangezien de stemrondes in een rotvaart werden afgewerkt. En dan is er vooral de perceptie: voor de buitenwereld leek die samenwerking op een politieke deal waar postjes werden verdeeld. En daar houdt men binnen de universiteit niet van."

Knopen doorhakken

De verklaringen zijn legio, al moet de UGent vooral oplossingen zoeken. Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) riep al op om nu goed na te denken over de kiesprocedure. Daarvoor komt de raad van bestuur volgende week vrijdag samen. Er zijn verschillende scenario's mogelijk: komt er nu nog een stemronde, of wacht de UGent tot na het verlof? Blijft de UGent aan die tweederdemeerderheid vasthouden, of kan ook een gewone meerderheid volstaan? En wat gebeurt er intussen: wordt er zonder verkiezingen een nieuwe, tijdelijke rector aangesteld? Of verlengt men de ambtstermijn van rector Anne De Paepe met enkele maanden?

De tweederdemeerderheid schrappen is niet evident. Een deel van het bestuur beschouwt die als deel van het DNA van de UGent. En een eventuele tussenpaus is niet voorzien in het decreet van de universiteit. Dat kan niet zomaar. De timing is het enige dat nu vrij duidelijk lijkt. Nog voor het verlof nieuwe verkiezingen organiseren, lijkt onhaalbaar. Daarop zullen we moeten wachten. De raad van bestuur zwijgt over de taak die hem wacht. Net als de individuele bestuurders. "Speculatie is nergens goed voor, we moeten dit intern oplossen", legt bestuurslid professor Petra De Sutter uit.

Dan is er nog de vraag: wie is er in een volgende ronde kandidaat? Van de Walle lichtte gisteren al een tip van de sluier op Facebook. "We hebben besloten om ons, zoals eerder aangekondigd, terug te trekken uit de huidige stemcyclus", klonk het. Het lijkt alsof hij de handdoek gooit, maar hij spreekt enkel over de huidige stemcyclus. Misschien krijgt hij dan concurrentie van professoren Patrick De Baets en Karin Raeymaeckers, allebei bestuurder bij UGent. Volgens professor Herwig Bruneel staan zij klaar als nieuwe kandidaten, zo zei hij vorige week op Twitter. De Baets en Raeymaeckers zijn sindsdien niet bereikbaar voor commentaar.