Direct naar artikelinhoud

Ferrari kiest Vettel boven Räikkönen

Kimi Räikkönen reed 33 ronden aan de leiding, maar het was teamgenoot Sebastian Vettel die de GP van Monaco pakte. Met dank aan Ferrari.

Van 2001 was het geleden dat in Monaco nog eens een Ferrari won, toen Michael Schumacher. Sindsdien geen rood meer op de hoogste trede. Tot gisteren dus. De Ferrari's waren ongenaakbaar, Sebastian Vettel op kop. De Duitser glunderde. Derde zege van het seizoen, al 25 punten meer dan Lewis Hamilton. "Dit is een droomdag voor Ferrari", zei hij op het podium.

Kimi Räikkönen, een trede lager, stond erbij alsof zijn hond net was doodgereden. Lichaamstaal die de analyse bevestigt: Vettel won omdat Ferrari daar zo over besliste. Räikkönen, vanaf poleposition gestart en na 33 ronden nog aan de leiding, werd te vroeg naar binnen geroepen voor zijn pitstop. Zijn banden waren nog te goed. Bovendien: de leider krijgt normaal strategische voorrang als een team twee auto's op kop heeft. De Fin dus niet. Vettel: "Klopt. Maar ik kan er niets aan doen dat het team de rollen omkeert, toch?" Räikkönen, op de vraag of hij zich genekt voelde: "In het leven gebeuren soms dingen voor een reden. In formule 1 ook."

Vandoorne valt uit

En Stoffel Vandoorne? Wel, de West-Vlaming leek lange tijd op weg om zijn eerste WK-punten van het seizoen te scoren, maar in de 67ste van 78 rondes liep het mis. Hij stuurde zijn McLaren-Honda in een bocht rechtdoor en belandde in de kant. Vandoorne, op dat moment tiende, moest afdruipen.

GP van Monaco

1. Vettel (Dui/Ferrari)

2. Räikkönen (Fin/Ferrari)3.145

3. Ricciardo (Aus/Red Bull)3.745

WK-stand

1. Vettel (Dui/Ferrari)129 punten

2. Hamilton (GBr/Mercedes)104

3. Bottas (Fin/Mercedes)75