Direct naar artikelinhoud

Alles pleit voor Dewael

Vertel het niet voort, maar Open Vld'er Patrick Dewael wordt de voorzitter van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Zelfs de oppositie is niet van plan om daar een stokje voor te steken. Dewael heeft dan ook alles mee: ervaring, kennis, karakter én de speling van het lot.

Officieel is er nog niets beslist. Officieel is er zelfs nog niet gepraat over wie de voorzitter zal worden van de onderzoekscommissie die moet uitklaren hoe er twee bommen konden ontploffen in de luchthaven van Zaventem en eentje in een metrostel in Maalbeek. Maar officieus zit Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld in de Kamer, al redelijk stevig in het zadel.

Een handigheidje van de meerderheid is dat, geholpen door een speling van het lot. Want volgens het systeem D'Hondt, een wiskundige formule die gebruikt wordt bij de verdeling van de parlementszetels en de aanduiding van commissievoorzitters, is het nu de beurt aan Open Vld om een voorzitter voor te dragen. En dus besliste de meerderheid al en petit comité dat het systeem D'Hondt zeker gevolgd zal worden.

Antireclame

Tot licht ongenoegen van de oppositie, die daarover nog niet gehoord werd. "Dit is een gemiste kans", zegt sp.a-fractieleidster Meryame Kitir. "Als de meerderheid echt een teken van volledige transparantie wil geven, zou er beter iemand van de oppositie gekozen worden."

Groen deelt die mening. Maar een relletje heeft de oppositie er niet voor over. "Er is al genoeg antireclame voor de politiek geweest de afgelopen weken", zegt Kristof Calvo. "Bovendien is die voorzitter niet het allerbelangrijkste. Hoe snel en hoe grondig we de zaken aanpakken, dat is van belang. We nemen beter een voorbeeld aan Nederland, waar de minister van Veilgheid en Justitie zich nu al voor een tweede keer moet komen verantwoorden. Het is hoog tijd dat wij ook in gang schieten."

Tot zover de bezwaren. Want behalve dat de meerderheid de regie strak in handen houd, valt er niet veel te zeggen tégen Patrick Dewael. Wat niemand wil, is een onervaren preses.

"We kunnen ons in dit geval geen neofiet permitteren", verwijst een lid van de meerderheid tussen de lijnen door naar Koen Metsu (N-VA), de compleet onervaren voorzitter van de commissie Terreur. Voor een onderzoek als dit, met de hele wereld die iedere stap met een vergrootglas zal volgen, is een oudgediende geen overbodige luxe.

Het minste wat je kan zeggen van Dewael is dat hij ervaring te koop heeft. Hij zetelde destijds in de notoire onderzoekscommissie-Dutroux. Als gewezen Kamervoorzitter en jurist kent hij alle regeltjes van het parlement en de grondwet op zijn duimpje. Als gewezen minister van Binnenlande Zaken is hij een expert op het vlak van veiligheid. En door zijn ervaring als Kamervoorzitter en Vlaams minister-president weet hij wat het is om boven de partijpolitiek uit te stijgen.

Bruggenbouwer

Dat geeft ook een oppositielid ruiterlijk toe. "Dewael is effectief een bruggenbouwer. Hij kan ontzettend goed luisteren, weet te verbinden en hij heeft al vaak bewezen dat hij niet te beroerd is om de oppositie alle kansen te geven."

Politicoloog Carl Devos (UGent) ziet nog wat voordelen: "Dewael is in staat om van iedereen vertrouwen te krijgen. Van de meerderheid, van de regering, maar ook van de oppositie. Hij durft namelijk ook een onafhankelijke positie in te nemen binnen de meerderheid en het parlement wat tanden te geven. Dat geeft hem geloofwaardigheid als voorzitter van zo'n gewichtige commissie."

Het lijkt alsof de job op het lijf van de Open Vld'er geschreven is. Nochtans zijn er andere kandidaten genoeg, en niet alleen bij de oppositie. "Helaas kan het niemand van N-VA of CD&V zijn, gezien wij de bevoegde ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie leveren", verzucht een aspirant-voorzitter. "Nochtans is het wel mijn natte droom."

Voor Carl Devos is er nochtans weinig twijfel. "Eerlijk? Ik kan me geen betere kandidaat voorstellen. Dewael heeft alles mee. En hij zal het waarschijnlijk ook graag doen."

Want ook dat plaatje klopt: voorzitter van een onderzoekscommissie die mogelijk historisch wordt, dat is zowat het enige dat nog op het rijkgevulde cv van de Limburger ontbreekt.