Direct naar artikelinhoud

'Ku Klux Klan is wel oké'

Amerikaans justitieminister Jeff Sessions trekt zich terug uit het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingscampagne, nadat bleek dat hij zelf met de Russen sprak. Sessions kwam al eerder in opspraak: er was racisme en er was de strijd tegen holebihuwelijk en abortus.

Met de oerconservatieve senator Jeff Sessions (69) als justitieminister koos Donald Trump voor een keiharde veiligheids- en migratiekoers. Die valt naadloos samen met zijn pleidooi om 2 tot 3 miljoen papierloze mensen met criminele antecedenten uit te wijzen. Sessions, afkomstig uit Alabama, was tijdens de campagne de eerste Republikeinse senator die Trump steunde. Daarvoor werd hij beloond, al hangt zijn ministerschap aan een zijden draadje.

Dat komt omdat hij vorig jaar twee keer ontmoetingen heeft gehad met de Russische ambassadeur Sergej Kislyak in de VS. Die ontmoetingen heeft hij echter niet vermeld toen hem tijdens zijn hoorzitting in de Senaat gevraagd werd naar mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Moskou.

Vanuit Democratische hoek wordt opgeroepen tot het ontslag van de minister en het oprichten van een onafhankelijke commissie om de links tussen de administratie van president Donald Trump en Rusland te onderzoeken.

'Eerlijk en correct'

In een reactie stelt Sessions dat hij nooit over het beleid van Trump heeft gepraat met de ambassadeur. "Ik heb op geen enkel moment een ontmoeting gehad met een Rus over welke politieke campagne dan ook. Ik vind die opmerkingen ongelooflijk en fout", aldus de Republikein. "Mijn antwoord tijdens de hoorzitting was eerlijk en correct en paste bij hoe ik de vraag toen begreep."

Hij liet gisterenavond wel weten zich terug te trekken uit het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging, wanneer dat nodig zou blijken. Sessions was als minister van Justitie net verantwoordelijk voor dat onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Enkele uren eerder zei Trump nog dat het niet nodig was dat Sessions die taak afstond.

Onder zijn collega's in het Congres is Sessions berucht voor zijn keiharde standpunten tegen immigratie. Zo verdedigde Sessions tijdens de campagne Trumps omstreden voorstel om een tijdelijk inreisverbod aan moslims op te leggen. Ook steunde hij voluit de bouw van een muur op de zuidelijke grens met Mexico.

In het Congres was Sessions vroeger ook pleitbezorger om de legale immigratie naar de VS sterk af te remmen. Zo stemde hij altijd tegen wetsontwerpen om migratie te vergemakkelijken of mensen zonder papieren te regulariseren.

Sessions is niet onbesproken. In zijn carrière werd hij herhaaldelijk van racisme beschuldigd. Hij noemde de NAACP, de grootste burgerrechtenorganisatie voor Afro-Amerikanen, ooit 'on-Amerikaans' en vervolgde als openbaar aanklager in zijn staat zonder enig bewijs burgerrechtenactivisten wegens kiesfraude.

In 1986 liep hij een benoeming als federaal rechter mis nadat voormalige collega's voor de Senaat getuigden dat hij grapjes had gemaakt over de Ku Klux Klan. Hij zei dat ze "wel oké" waren, "tot ik te weten kwam dat ze marihuana rookten". Zijn afkeer voor deze liberale verworvenheid, maar ook van abortus en het holebihuwelijk, kan betekenen dat onder zijn bewind Justitie het moeilijker kan maken om deze fundamentele vrijheden via de rechtbanken te verdedigen.

Sessions is in ons land een bekende van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter, die de senator al enkele keren ontmoette op de Conservative Political Action Conference -

de jaarlijkse hoogmis van Amerikaanse conservatieven. Een Vlaams Belang-delegatie, onder leiding van Dewinter, onderhoudt er goede contacten met diverse Republikeinse parlementsleden en Tea Party-boegbeeld Sarah Palin.