Direct naar artikelinhoud

L'Afrique, c'est chic

Mode is in Afrika een van de snelst groeiende industrieën. De modeweken schieten er als paddenstoelen uit de grond, van Kaapstad tot Kigali.

Hét icoon van Afrikaanse mode is het felgekleurde, bedrukte batik-textiel. Zulke stoffen duiken dit seizoen onder meer op in de collectie van Stella Jean, een beloftevolle Haïtiaans-Italiaanse ontwerpster, en bij het Nederlandse label Afriek.

Sinds 2013 laten de Amsterdamse twintigers Kars Gerrits en Sivan Breemhaar kostuumjasjes en overhemden volledig met de hand maken in Rwanda, een land met honderden jaren kleermakerstraditie. Breemhaar: "Van veel kleren is het beter om níét te weten waar ze vandaan komen, maar bij Afriek is dat juist het omgekeerde. De naam van de kleermaker staat in elk kledingstuk en op de site vind je zijn of haar bio." Deze winter lanceert Afriek via crowdfunding een eerste vrouwencollectie.

Luxehuizen

Dat ook de gevestigde luxehuizen Afrika serieus nemen, bewijzen de vele nieuwe boetieks. Recent zette mannenmerk Zegna voet aan de grond in Johannesburg en vorig jaar al in Nigeria. Binnenkort openen in Luanda en Lagos - hoofdsteden van Angola en Nigeria - winkelcentra met shops van Gucci, Prada en Armani. In Johannesburg is er al eentje met Louis Vuitton, Tod's, Dolce & Gabbana, Jimmy Choo, Burberry en Cartier. Om maar te zeggen: Afrika is nu wat China was in de jaren 80.

Dat Cartier juist nu een expo rond Congo programmeert, is dus geen toeval. Dit najaar is er in hun Fondation in Parijs een grote overzichtstentoonstelling rond moderne en hedendaagse kunst die ook het koloniale verleden beslaat.

Stella Jean, bij Cashemire Coton Soie in Brussel, stellajean.it. Afriek, bij Henri in Antwerpen, afriek.com. Tentoonstelling 'Beauté Congo.
1926-2015. Congo Kitoko', nog tot 15/11, Fondation Cartier in Parijs, fondation.cartier.com