Direct naar artikelinhoud

Sterk Genk duwt Standard nog dieper in de put

Standard sukkelt van de regen in de drop. Genk diende de Rouches een even logische als verdiende 3-1-nederlaag toe. De Luikenaars raakten niet eens aan een echte kans. Met 8 op 30 houdt Standard alleen Westerlo achter zich.

Er komt maar geen einde aan de malaise bij Standard. Al sinds speeldag drie konden de Rouches niet meer winnen. Uit hun laatste zeven duels puurden ze twee schamele puntjes. 2 op 21 dus. Met dat soort cijfers zak je weg naar de kelder van het klassement.

Muslin verbrandde zijn vingers al aan deze spelerskern. Ferrera nam met veel goede moed over, maar ook hij slaagt er niet meteen in het tij te keren. Dat een doodziek Standard van de ene dag op de andere zou rechtkrabbelen en Genk zijn eerste puntenverlies in eigen huis zou toedienen, was weinig waarschijnlijk. Maar Ferrera hoopte stiekem toch op een verdienstelijke prestatie. Een aanknopingspunt voor het oplapwerk wat hem nog te wachten staat. Ook dat kwam er niet.

De Rouches kregen geen kans bij elkaar gevoetbald. Wat baten systeem en tactisch plan als je er simpelweg niet in slaagt een bal voor doel te brengen, laat staan een man uit te schakelen. Na een derde van de competitie kan je niet anders dan vaststellen dat Standard niet over voldoende kwaliteit beschikt om de rol die het wil spelen in te vullen.

Anthony Knockaert gaf het niet toe, maar ontkende het evenmin. Zonder echt op de vraag in te gaan, was zijn antwoord veelzeggend. "Of we genoeg kwaliteit hebben? Het is niet aan mij om het daar over te hebben."

Yannick Ferrera weigert de spelersgroep aan de kaak te stellen. "Qua opstelling, organisatie en mentaliteit zie ik beterschap. Bij momenten moesten we niet onderdoen voor Genk, maar qua efficiëntie komen we niet in de buurt. Individueel waren we niet goed genoeg. Ik zie dat we in de zone van de waarheid blokkeren. We maken de verkeerde keuzes.

"Als we ruimte vinden en we de kans hebben om een speler voor doel te zetten, is de laatste pas te slordig. Ik hoop dat dit allemaal met een gebrek aan vertrouwen te maken heeft. De enige manier om daar iets aan te doen is door achter mijn spelers te blijven staan, hen vertrouwen te geven en hard te werken op training. Er is geen geheim. We kunnen maar op een manier uit deze vertrouwenscrisis komen."

Feit is wel dat Standard op speeldag elf van de competitie in een ware bibbermatch niet van Westerlo mag verliezen of de laatste plek is een feit. "Ik kan ook tellen", zegt Ferrera. "We pakten 1 op 12 en staan op de voorlaatste plaats. Het heeft op dit moment dan ook geen zin om het over play-off 1 te hebben. De waarheid is dat we helemaal onderaan staan en ons moeten klaarstomen voor een degradatietopper. Op dit moment zijn we Standard niet. We doen niet mee voor de prijzen, maar we strijden tegen de degradatie. We hebben maar één bekommernis. We moeten uit dat dal klimmen."