Direct naar artikelinhoud

Artsen willen honorarium laten betalen op spoed

Om het oneigenlijke gebruik van de overbevraagde spoeddiensten terug te dringen, willen veel dokters de patiënten niet alleen beter sensibiliseren, maar hen ter plaatse de rekening presenteren.

Het dagelijks gebruik van onze spoeddiensten neemt hallucinante cijfers aan. Lang niet alle patiënten die zich aanmelden, hebben echter ook nood aan een bezoek: voor velen zou een gewone doktersconsultatie volstaan. Om oneigenlijk gebruik te vermijden, willen veel artsen hun patiënten beter sensibiliseren. Dat blijkt uit een enquête van de Artsenkrant bij 1.800 artsen.

Bijna de helft van de bevraagden denkt dat extra campagnes patiënten ertoe kunnen aanzetten meer doordacht gebruik te maken van de spoeddiensten. Daarnaast vindt ook 49 procent het een goed idee om het honorarium voor een spoedbezoek voortaan onmiddellijk te innen. 36,5 procent denkt dat het invoeren van remgeld - dat deel van de kosten dat na een doktersbezoek niet wordt terugbetaald door de verzekering - op de spoed, een oplossing kan zijn.

Ook zien velen een grotere rol voor de huisartsen weggelegd. 43,7 procent ziet wel iets in een huisartsenwachtpost die op voorhand de spoedbehoevende patiënten van de anderen onderscheid. 27,8 procent tot slot denkt dat het ook al kan helpen als de huisartsenwachtdienst toegankelijker wordt.