Direct naar artikelinhoud

Op de Beeck hot in Nederland, met dank aan tv

De passage van de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck in het succesvolle VPRO-programma Zomergasten is wel érg goede reclame gebleken bij onze noorderburen. Haar romans verkopen als zoete broodjes.

Uit het niets staan liefst drie titels van Op de Beeck in de Nederlandse bestsellerlijst van deze week. Het meest opvallend is waarschijnlijk de tweede plaats voor Op de Beecks Kom hier dat ik u kus, dat eerder in ons land de bestsellerlijsten aanvoerde en waarvan inmiddels ook de filmrechten zijn verkocht. De roman is al aan zijn honderdste verkoopweek toe, maar duikt nu vanop plaats 16 de top 3 binnen.

Op 4 volgt Op de Beecks debuutroman, Vele hemels boven de zevende, die vorige week nog op plaats 25 stond. Op de Beecks meest recente publicatie, Gij nu, is inmiddels 26 weken uit en heeft ook een stevige sprong gemaakt: van plaats 32 naar plaats 6.

In Zomergasten mocht voormalig De Morgen-columniste Op de Beeck met dertien videofragmenten haar persoonlijke televisieavond samenstellen. Ze koos onder andere voor fragmenten uit de film Mommy en een speech van de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen. "Dit is een programma waar ik zelf al jaren fan van ben", vertelde ze voor haar bezoek aan Zomergasten. Het heeft haar geen windeieren gelegd.