Direct naar artikelinhoud

Weiler smeekt om vaste kern

Na de 0-3 op Slavia Praag mag de wedstrijd van vanavond niet meer dan een formaliteit zijn voor Anderlecht. Belangrijker is wat er nog gebeurt op de transfermarkt.

Hectischer is de zomertransferperiode nooit geweest op Anderlecht. Zes inkomende transfers, tien uitgaande. En zeggen dat de drukste week er nu pas aankomt. "We hebben nog een centrale middenvelder nodig na het vertrek van Steven Defour en Dennis Praet, dat is duidelijk", stelt coach René Weiler. "Ook in de verdediging en voorin moet er nog wat bij."

En dan zijn er nog die overbodige voetballers die in de vergeetput van de B-kern hun dagen vullen in afwachting van een nieuwe club. Stefano Okaka (Palermo wordt genoemd), Ibrahima Conté (in beeld bij Moeskroen, KV Oostende en STVV), Dodi Lukebakio, Samuel Bastien, Oswal Alvarez, Fede Vico en Nathan Kabasele mogen weg.

Weiler zucht: "We praten veel te veel over zaken die niet essentieel zijn: transfers. Over hoe het met de ploeg gaat, over hoe het spel is, daar wordt op dit moment veel minder aandacht aan besteed. Dat is best frustrerend want op deze manier is het moeilijk om iets op te bouwen."

Gebrek aan automatismen

De Zwitserse coach snakt naar het einde van de transferperiode. "Na 31 augustus kunnen we pas écht beginnen." Een gevoel dat binnen de spelersgroep iets minder heerst, zo zegt rechterflankverdediger Dennis Appiah. "Het hoort bij de voetbalwereld. Spelers komen en spelers gaan." Appiah ziet zijn coach de wenkbrauwen fronsen en voegt er snel aan toe: "Maar de club en de coach zullen wel content zijn als deze periode achter de rug is. Dan kunnen we aan automatismen werken."

Automatismen zijn ook het eeuwige mantra van Weiler. "Het ontbreekt ons er echt aan", herhaalt de coach. "We hebben stabiliteit nodig."