Direct naar artikelinhoud

Betere opvang voor minderjarige vluchtelingen

Kinderen die zonder hun ouders naar ons land zijn gevlucht, krijgen opvang op maat. De Vlaamse en federale regering maken daarvoor samen een kleine 9 miljoen euro vrij.

Een vluchteling van twaalf zal niet langer worden ondergebracht in een groot, anoniem opvangcentrum met soms tot 100 andere mensen. Hij krijgt een plaats in een meer intieme omgeving met een tiental lotgenoten, waar hij extra begeleiding krijgt. Het Vlaamse jongerenwelzijn gaat zo een uniek partnerschap aan met de federale opvanginstantie Fedasil.

In totaal zijn er momenteel zo'n 2.000 niet-begeleide minderjarige asielzoekers in ons land. Voor meest kwetsbaren, zoals kinderen jonger dan 15, maakt Vlaanderen nu 145 plaatsen vrij in bestaande centra voor Jongerenwelzijn. De Vlaamse en de federale overheid betalen elk de helft. In Wallonië zijn er al 150 gelijkaardige plaatsen. Tegelijk zullen er nog 100 extra in pleeggezinnen opgevangen worden.

De samenwerking werd goedgekeurd op de zogenaamde 'superministerraad', de laatste vergadering van de Vlaamse regering van het werkjaar. Een hele reeks dossiers moest worden afgehandeld. Over de aanpassingen aan de Turteltaks en de hervorming van de huurmarkt leek er overeenstemming. Ook zou het strengere rijbewijs het fiat krijgen. Maar voor de zogenaamde 'betonstop', het nieuwe ruimtelijk beleidsplan, is volgens meerdere bronnen nog werk.