Direct naar artikelinhoud

'Doe jij het dan nog, moeke?'

Of ze een lief hebben opgescharreld in Hotel Römantiek willen Rosette en Jan niet kwijt. Wat ze dan wel overhouden aan het nieuwe VIER-programma? Een rotsvast geloof in de liefde. Ook op latere leeftijd.

Waarom zou je als zestigplusser naar Zwitserland trekken om daar, met een tros camera's in je kielzog, tussen de bergtoppen op zoek te gaan naar de liefde? In het geval van Rosette - 63 jaar, en 16 jaar single - is het antwoord op die vraag behoorlijk pragmatisch. "Vind maar eens een nieuwe partner eens je de zestig voorbij bent. Waar moet je gaan zoeken? Dansavonden voor alleenstaanden? Je weet nooit of de mannen daar echt op zoek zijn naar een serieuze relatie of alleen maar een scharrel willen. Op datingsites is het net hetzelfde verhaal. Ik heb het ook al op de datingapp Tindergeprobeerd. Maar daar stoot je dan weer op foto's van allerhande lichaamsdelen die je liever niet wil zien."

Rosette twijfelde dan ook geen moment toen ze vorig jaar een oproep zag voor een nieuw datingprogramma, specifiek voor zestigplussers. "Ik was een van de eersten om me in te schrijven. Lang voor er sprake was van een trip naar Zwitserland, trouwens. Ik wou vooral daten, die reis hoefde zelfs niet. Hadden ze Hotel Römantiekopgenomen in Lembeke, vlak bij waar ik woon, dan zou ik nog hebben meegedaan."

Jan - 67 jaar, 25 jaar single - schreef zich niet spontaan in. Hij werd door de makers van het programma gespot in het Gentse dienstencentrum waar hij computerlessen geeft. Vrouwen die wilden inchecken in Hotel Römantiek waren er in overvloed, maar mannen waren moeilijker te vinden. "Logisch", vindt Rosette. "Een man van zestig wil een vrouw van veertig. Geen partner die even oud is al hijzelf." Voor Jan was de gevorderde leeftijd van de deelnemende dames geen probleem. "Een jongere vrouw kan ik niet aan. Of ik zou pilletjes moeten pakken." Dus zette hij zijn naam op de deelnemerslijst.

Jan: "Ik was niet echt meer op zoek naar een relatie. Met mijn vrouw, een zware alcoholiste, ben ik in zowat elke psychiatrische instelling in Vlaanderen langsgeweest. Sindsdien vind ik het moeilijk om me opnieuw in zo'n relatie te storten. Je blijft toch altijd met de angst zitten dat het opnieuw fout loopt."

Rosette trok dan al wat fanatieker dan Jan richting Zwitserland, een half jaar na datum zijn ze allebei even enthousiast. "Het was de reis van ons leven." Of de gezonde berglucht ook hen vlinders in de buik bezorgde, willen ze voorlopig niet kwijt - strikte orders van de programmamakers. Al maakte de eerste aflevering van Hotel Römantiekwel duidelijk dat het hen wel degelijk menens was in de zoektocht naar de ware liefde.

Sprong in het duister

Rosette: "Wij moeten er geen jaren meer over slapen. En of je nu 24 of 63 bent, wanneer het over de liefde gaat maakt dat geen verschil. Daar miskijken veel jonge mensen zich op. 'Maar moeke, doe jij het dan nog?' vroeg mijn kleindochter verbaasd toen het in een van onze gesprekken plots over seks ging. Maar ik voel me in mijn hoofd nog lang geen 63 jaar. Ik wil gerust nog samenwonen met een man. Zelfs trouwen is nog een optie."

Al zorgen de kilometers op hun teller er wel voor dat Jan en Rosette tegenwoordig toch wat meer zekerheid inbouwen. Rosette: "Als je jong bent, durf je een sprong in het duister wagen. Bij mij moet er ten minste een klein lichtje branden, en Jan springt enkel wanneer hij een grote schijnwerper ziet."

Jan: "Nu durf ik toch al opnieuw aan springen te denken. Ik had me er eigenlijk al bij neergelegd dat ik alleen zou blijven. Hotel Römantiekheeft me doen beseffen dat dat niet hoeft."

Hotel Römantiek is donderdag om 20.35 uur te zien op VIER.