Direct naar artikelinhoud

Weinig animo voor nieuwe algemene staking op 12 mei

Het ABVV bespreekt komende week een nieuwe algemene staking. Maar de kans dat die er komt, is gering. Zonder de steun van het ACV gaan de socialisten niet alleen voort.

Lege stations, bussen die op stal blijven, een ochtendspits die in de soep draait. De kans is groot dat we deze taferelen een tijdje niet meer meemaken. Gisteren kende het sociaal verzet een nieuwe opstoot met de algemene staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD, maar de komende weken zal het er kalmer aan toegaan.

Toch bespreekt het ABVV dinsdag of er op 12 mei een nieuwe algemene staking komt. Het agendapunt komt niet van de vakbondstop zelf, maar werd ingediend door de basis. Wanneer een tiende van de ABVV-aanhang daarom vraagt, moet er ook gestemd worden over het stakingsvoorstel.

De kans is echter klein dat er effectief een algemene staking komt. Om die goed te keuren is een tweederdemeerderheid nodig, maar binnen de geledingen is de bereidheid om opnieuw over te gaan tot grootscheepse acties niet zo groot. "Iedereen weet dat het niet zo eenvoudig is om opnieuw zonder het ACV te staken", zegt ABVV-topper Jef Maes.

De christelijke bond onthoudt zich officieel van commentaar, maar liet de wapens al eerder zakken. Zo nam het ACV gisteren niet deel aan de staking bij het overheidspersoneel. Voorzitter Marc Leemans legt de nadruk op 'mediagenieke acties', die wel aandacht genereren, maar de burger minder storen.

Bovendien is het momentum van het sociaal verzet stilaan voorbij. Het vuur van de hete herfst lijkt gedoofd. Zeker na de vlotte begrotingscontrole van de regering, waar nieuwe besparingen uitbleven. De tax shift, het thema dat de bonden in de markt hebben gezet, ligt nu ook op de regeringstafel. De uitgelezen kans voor de regering om zich te herpakken, zo hopen ze bij het ACV.

De socialistische vakbond lijkt zich nu stilaan in het verhaal van hun ACV-collega's in te schrijven. Gisteren moest nog een laatste keer stoom worden afgelaten, nu kunnen ze overgaan tot meer gerichte acties. Want het sociaal protest zal niet lang stilliggen. Op 12 mei staat er sowieso een actiedag op het programma waar het ABVV aandacht vraagt voor jongerentewerkstelling. Op 28 mei, op 'tax justice day', zetten ze samen met het ACV alles op alles voor een eerlijkere fiscaliteit.