Direct naar artikelinhoud

Sensoa ontkracht taaie mythes over goede seks

Doe ik het goed tussen de lakens? De vraag speelt menig Vlaming parten. Seksuologen geven aan dat steeds meer koppels zich zorgen maken, vanuit onrealistisch hoge verwachtingen. Tijd voor een realitycheck, vindt Sensoa.

Expertisecentrum Sensoa tackelt in een mediacampagne een reeks hardnekkige seksmythes. Te beginnen met de stelling 'Veel seks is een teken van een goede relatie'. "Mensen geloven nog altijd dat koppels gemiddeld twee tot drie keer per week seks hebben. Dat legt intrinsiek een norm op", vindt Ruth Borms, seksuoloog bij Sensoa.

"Er is geen regel die zegt hoe vaak je seks moet hebben. Je doet het best zo vaak als je er samen zin in hebt. Uit het grootschalige Sekspertonderzoek weten we dat de Vlamingen gemiddeld één keer per week vrijen. Het vaker doen is geen garantie tot meer tevredenheid. Het is ook best oké als de frequentie varieert in de tijd. In een jong gezin eisen de kinderen alle aandacht. Dan is het wel goed om met je partner te bespreken hoe vaak je liefst wil vrijen."

Ook over de kwaliteit hebben we té hoge verwachtingen, benadrukt Borms. "Door wat we horen en lezen krijgen we soms een onrealistisch beeld van een vrijpartij. Vraag mensen naar wat zij de 'beste seks' vinden en ze denken aan spontane lust bij beide partners. Terwijl je ook kunt plannen en de juiste context creëren. Mensen gaan er ook steeds vaker van uit dat goede seks gelijk staat aan een romantische setting, met tien standjes, gelijktijdige orgasmes e tutti quanti. Maar net te hoge verwachtingen zorgen voor teleurstellingen. Het mag ook gewoon oké-seks zijn, of zelfs wat minder. Dat wil niet zeggen dat er iets mis is met je seksleven. Het eten dat we op tafel zetten is soms ook aangebrand omdat er te veel potten op het vuur stonden. Sowieso maak je niet elke dag een viersterrenmenu, soms is het bloemkool met worst."

'Voor een orgasme moet de penis altijd in de vagina'. Mythe drie is opmerkelijk expliciet. "Het Sekspert-onderzoek heeft toch wel een grote orgasmekloof blootgelegd. Ongeveer 90 procent van alle mannen heeft (bijna) altijd een orgasme tijdens seks. Bij de vrouwen is dat minder dan de helft", stelt Borms.

"Vrouwen nemen daar soms genoegen mee. 'Ik zou toch graag hebben dat ze meer geniet', zegt de man dan. Daarom willen we benadrukken dat seks meer is dan alleen penetratie. Voor veel vrouwen is het essentieel om de clitoris te stimuleren om te kunnen klaarkomen. Ze moeten hun eigen lichaam leren kennen en actief aangeven hoe ze het graag hebben. Dat is hoogst individueel."

Praten

Nog opvallend: de leeftijd waarop jongeren aan seks beginnen (plusminus 17 jaar) is al twintig jaar niet meer vervroegd. En ouderen blijven soms evenveel van seks genieten als vroeger. "Als jij of je ouders naar een woonzorgcentrum verhuizen, kun je best polsen naar hun beleid rond seksualiteit en/of partnerrechten", geeft Sensoa nog mee.

Het expertisecentrum richt zich trouwens niet enkel tot het brede publiek, maar ook tot de huisartsen. "Uit het Sekspertonderzoek weten we dat liefst 85 procent van de mensen met een seksuele disfunctie er niet over spreekt met hun dokter. Oudere artsen hebben vaak niet geleerd hoe daarover in een consultatie van 10 à 15 minuten te beginnen. We hebben nu een leidraad uitgewerkt om huisartsen te ondersteunen om zelf het gesprek rond seksualiteit aan te gaan en indien nodig door te verwijzen naar andere specialisten."

Meer info vindt u op www.seksualiteit.be