Direct naar artikelinhoud

Canadese rivier verdween in amper vier dagen

De immense rivier Slims in Canada is vorig jaar abrupt verdwenen in een viertal dagen. Door het hevige smelten van de gletsjer waaruit de rivier voortvloeide, werd de stroom plots afgeleid naar een andere waterloop.

Het plotselinge en onverwachte verdwijnen van de Slims is het eerste publiek waargenomen geval van 'rivierpiraterij', waarbij de stroom van een rivier plotseling opgaat in een andere. Een ontstellend gevolg van de klimaatopwarming wereldwijd, zo meldt The Guardian.

Inspectie met drones

De Slims vervoerde eeuwenlang smeltwater van de Kaskawulsh-gletsjer richting de Beringszee. Maar in het voorjaar van 2016 werd het water door het hevige smelten van de gletsjer afgeleid richting de golf van Alaska, mijlenver verwijderd van de oorspronkelijke bestemming. Een team van onderzoekers monitort al jarenlang het graduele terugwijken van de gletsjer. Maar op hun nieuwe expeditie werden ze tot hun grote verbazing geconfronteerd met een radicaal veranderd landschap.

"We troffen de rivierbedding min of meer opgedroogd aan. De riviermond die we voordien nog met een bootje afgevaren waren, was nu een stofwolk", zei James Best, geoloog aan de universiteit van Illinois.

Een helikoptervlucht over de gletsjer en een uitvoerige inspectie met een aantal drones moesten uitmaken wat zich heeft voltrokken in de vallei.

"We ontdekten dat al het water dat uit de voorzijde van de gletsjer stroomde, in één rivier terechtkwam, terwijl het normaliter verdeeld wordt over twee rivieren", zegt James Best.

Klimaatopwarming

Terwijl de Slims dus herleid werd tot een miezerig stroompje, gebeurde het tegenovergestelde met de Alsek-rivier, een populair toevluchtsoord voor rafters én werelderfgoed van Unesco. De Alsek, voordien nog vergelijkbaar qua omvang met de Slims, was nu zestig- tot zeventigmaal groter.

Professor Lonnie Thompson, paleoklimatoloog aan de universiteit van Ohio maar niet betrokken bij het onderzoek, zegt dat de observatie nogmaals de destructieve impact van de opwarming van de aarde op het milieu aantoont. "Als bepaalde drempels in de natuur overschreden worden, kan alles plotsklaps veranderen."