Direct naar artikelinhoud

Hamilton WK-leider na zege in Boedapest

Nico Rosberg is leider af. Lewis Hamilton voert voor het eerst dit seizoen het F1-klassement aan na de zege in de GP van Hongarije. Nog tien races te gaan. So what? Hamilton wordt kampioen.

Boedapest 2016 begon met controverse. Nico Rosberg op de poleposition, maar wel met een snelste tijd die hij had gereden onder gele vlag. De commissarissen keken ernaar en gaven geen sanctie. Onbegrijpelijk. Lewis Hamilton kwam gebeten aan de start, nam vanaf stek twee de leiding en reed naar de zege. Klaar.

Bracht de Hongaarse grand prix een machtswissel, dan was dat geen kentering. Dat Hamilton de leiding in het klassement zou overnemen van zijn teamgenoot, een kleuter kon het voorspellen. Hamiltons overwinning was al de vijfde op zes GP's. Waarom hij in dat klassement dan zo ver achterop was geraakt? Meer technische problemen dan zijn teamgenoot in de aanhef van het seizoen.

Mercedes ongrijpbaar

Natuurlijk heeft Rosberg meer body gekweekt. Hij komt veel agressiever uit de hoek dit seizoen, laat zich niet meer wegdrummen zoals in 2014 en 2015. Alleen komen die rechtstreekse duels er te zelden als Hamilton-Rosberg de volgorde op het circuit is. Dan kan Rosberg nog altijd geen vuist maken.

Twee keer kon hij zijn achterstand reduceren tot 0,6 seconden - wat heeft een coureur meer nodig om aan te vallen? Een eerste keer toen Hamilton gehinderd werd door een tragere auto, daarna toen de Brit met nog zeven ronden te gaan twee foutjes maakte. Twee kansen die Rosberg niet kon grijpen. Hamilton dikte zijn voorsprong met gemak weer aan tot een veilige twee seconden. "Ja, ik verloor even de concentratie", zei Hamilton na afloop. "Maar ik hervatte me en reed poepsimpel weer weg."

Wat de Hongaarse grand prix voorts leerde? Dat Mercedes ongrijpbaar blijft. Het bochtige circuit van Boedapest was op maat van de Red Bulls gesneden, maar Ricciardo finishte als derde op een ontnuchterende 28 seconden van Hamilton.

Bij Red Bull leek het er deze keer trouwens hard op dat ze de kansen van Max Verstappen (vijfde na een veel te late tweede pitstop, tot ergernis van de Nederlander) opofferden om de beter gestarte Ricciardo voor de Ferrari van Vettel te houden. Met succes, want de Australiër mocht het podium aanvullen. En was daar heel blij mee, want eindelijk finishte hij nog eens voor Verstappen.