Direct naar artikelinhoud

Game over voor Platini bij UEFA

Michel Platini treedt binnen een paar dagen af als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Dit heeft zijn advocaat gezegd tegen persbureau Reuters, nadat het internationaal sporttribunaal TAS de schorsing van Platini handhaafde.

Platini (60) weigerde aanvankelijk zijn functie neer te leggen nadat de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA hem voor acht jaar had geschorst. De beroepscommissie bracht de straf in februari terug naar zes jaar. Platini nam daar evenmin genoegen mee en stapte naar het TAS . Ook daar bleef kwijtschelding van zijn straf uit. Het TAS verminderde de duur van de schorsing wel nogmaals, van zes naar vier jaar.

Nu de schorsing van Platini blijft staan, rest hem alleen nog de stap naar een burgerlijke rechtbank. Het is nog onbekend of hij die stap zal zetten.

Kern van de zaak is een duistere betaling door toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter van omgerekend 1,8 miljoen euro aan Platini. De Fransman kreeg dat bedrag voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor had verricht voor de Zwitserse voetbalbaas. Volgens de ethische commissie van de FIFA wekte dat de schijn van omkoping en corruptie. Platini is zich van geen kwaad bewust en ziet niet in wat hij fout heeft gedaan. Hij kreeg ook nog een boete van 73.000 euro opgelegd.

De wereldvoetbalbond FIFA wist al in 2011 van de schimmige deal tussen Blatter en Platini, maar begon desondanks pas in 2015 een onderzoek naar de betaling. Dit blijkt verder uit het oordeel van sporttribunaal TAS over de zaak.

Mogelijk Nederlandse opvolger

Ondanks zijn schorsing had Platini nog invloed bij de UEFA. "Zolang zijn beroep loopt, blijft zijn schim de UEFA dicteren. Uit angst voor Platini's lange arm of uit misplaatste loyaliteit houden de landen zich muisstil", schreven deVolkskrant-verslaggevers Willem Feenstra en Mark Misérus. Feenstra laat weten dat de rol van Platini met het handhaven van de schorsing nu lijkt uitgespeeld.

Platini kan door de schorsing namelijk niet meedoen aan de volgende voorzittersverkiezingen van de UEFA, in 2019. Hij koesterde ook de hoop om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter, maar dat zal dus ook niet meer lukken. Gianni Infantino nam ondertussen de plaats van Blatter al in.

Het aftreden van Platini kan goed nieuws zijn voor de 68-jarige Nederlander Michael van Praag. In de wandelgangen wordt de naam van de KNVB-voorzitter steeds vaker gefluisterd als de opvolger van Platini, naast die van Spanjaard Ángel María Villar en de Portugees Fernando Gomes. Van Praag zit al in het bestuur van de UEFA.

De Amsterdammer houdt zich al maandenlang op de vlakte over de affaire rond Platini en wilde gisterenmiddag desgevraagd niet reageren op het vertrek van de Fransman. "De Europese landen komen op 18 mei bijeen in Basel en dat moet leiden tot een gezamenlijk standpunt van de UEFA", liet hij via een woordvoerder weten. De UEFA-landen bespreken de situatie op die dag voorafgaand aan de finale van de Europa League in Basel tijdens een speciale bestuursvergadering.

Platini reageerde met een perscommuniqué: "Ik neem akte van de beslissing van het TAS, maar ervaar die als een grote onrechtvaardigheid. Ze legt me een schorsing op die mij de facto verhindert om mee te doen aan de voorzittersverkiezingen." De Fransman, die sinds januari 2007 voorzitter van de UEFA was, zegt verder ook dat hij een zaak zal inspannen bij het Zwitserse gerecht om zijn naam te zuiveren.