© EPA

© dapd

thumbnail: null
thumbnail: null

Criminele motorbendes verbieden: het zou kunnen lukken, maar daarom is het nog geen goed idee

Nederlands Limburg bindt de strijd aan tegen enkele motorbendes. Dinsdag lazen we nog dat men probeert om motorclub Bandidos te verbieden op Nederlands grondgebied. Volgens Jan Brouwer, hoogleraar algemene Rechtswetenschap, is de kans reëel dat het verbod er ook daadwerkelijk komt. Hierdoor komt wellicht ook het bestaan van andere motorbendes in het gedrang. No Surrender is waarschijnlijk de volgende club die aan de beurt is.

mal

De hoogleraar schat de kans van het Openbaar Ministerie (OM) hoog in op basis van eerdere arresten en uitspraken in zaken tegen Nederlandse pedofielenvereniging Martijn en tegen twee groepen rivaliserende voetbalsupporters van Paris St. Germain. De uitspraken in die zaken zouden duiden op een versoepeling van de criteria waaraan moet worden voldaan om tot zo’n civiel verbod te komen.

Maar wat daarna? Stel dat het OM het zou klaarspelen om de motorclub definitief te verjagen uit Nederland, dan vreest Bouwer de effecten van deze maatregel: “Als Bandidos na zo’n verbod de naam verandert in ‘Brandidos’ kunnen ze gewoon weer verder, en beginnen we weer van voren af aan. Ik denk daarom dat zo’n verbod uiteindelijk weinig uithaalt.” Hijzelf is eerder voorstander van een alternatief: “Laat de minister de club eerst verbieden, en laat de rechter daar later op schieten. Dat kan jaren duren, en in de tussentijd heb je er geen last meer van.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer