Direct naar artikelinhoud

'De één zijn dood...'

Tunesië, Egypte en Turkije. De drie vakantielanden krijgen serieuze klappen. De vele gezinnen die momenteel hun vakantie plannen en boeken, lijken deze typische toeristische trekpleisters eerder links te laten liggen.

"Zeker na een aantal incidenten die we recent gezien hebben, neigen de mensen naar alternatieven", zegt onder anderen Hans Vanhaelemeesch, communicatieverantwoordelijke bij Jetair. "Mensen maken andere keuzes, en dan komen andere landen sneller in het vizier."

Touroperators passen zich bijgevolg aan, aan de veranderende vraag. Britta Baeke van het reisvakblad Travel Express merkt op dat landen als Spanje, Portugal, Griekenland en Kroatië van die hernieuwde interesse genieten. Het adagium 'de één zijn dood is de ander zijn brood' geldt duidelijk ook in de vakantiebranche.

Voor een land als Egypte is de toeristische sector een markt die jaarlijks honderden miljoenen opbrengt. Liefst 11,5 procent van de bevolking werkt in de toerismesector. Sharm-el-Sheikh, waar een negatief reisadvies voor geldt, is een topvierbestemming voor de Belgen. De regio wordt nu keihard geraakt.

Vanhaelemeesch: "Mensen wachten af, of zoeken naar een alternatief voor die bestemming, merken we. Zolang dat reisadvies niet wijzigt, laten de vakantiegangers die regio liever voor wat ze is." Cijfers wil hij niet geven, maar volgens bronnen zouden de boekingen voor Egypte met liefst 30 procent gekelderd zijn.

Verloren zomer

Vraag is hoelang een aanslag als die van deze week blijft nazinderen in de geesten? Britta Baeke: "Dat hangt af van wat er in de komende weken en maanden zal gebeuren. Als het nu kalm blijft, zal de perceptie sneller keren."

"Maar", merkt Vanhaelemeesch op, "de belangrijke boekingsmaanden die nu volop bezig zijn, zijn ze intussen wel kwijt. En zolang dat negatieve reisadvies wordt aangehouden, zullen de mensen andere oorden opzoeken. Ik vrees voor Egypte en Turkije dat dit zomerseizoen verloren is. Istanbul is als stad geen topbestemming, het is eerder een citytrip, maar de gevolgen zijn voor heel Turkije voelbaar."

Dat touroperators intussen ook alternatieve bestemmingen in de kijker zetten, zorgt ervoor dat de naweeën langer kunnen aanslepen. Wie nu boekt voor pakweg nieuwere bestemmingen als Kroatië of Bulgarije, zal misschien niet zo snel terugkeren naar Tunesië. "Het is ook een kwestie van vraag en aanbod", zegt Vanhaelemeesch. "Egypte of Turkije ervaren nu een mindere vraag, dus zal de prijs allicht wat dalen. Omgekeerd zitten de andere bestemmingen in de lift, dus stijgt hun prijs."

Vraag is of het aanbod voldoende kwalitatief is om de toeristen aan boord te houden, stipt Baeke aan.