Direct naar artikelinhoud

Afluisterschandaal(tje) bij Brugse N-VA

Beschuldigingen van spionage en afluisterpraktijken vallen niet enkel Vladimir Poetin te beurt, maar ook Ann Soete (N-VA), de tegenkandidate van Pol Van Den Driessche voor het Brugse lijsttrekkerschap. In de regionale pers lekte uit dat Soete een opname van de geheime stemming kon beluisteren. 'Maar dat Pol Van Den Driessche per sms gebrieft werd, mag wel?', reageert Soete.

De Krant van West-Vlaanderen pakte gisteren uit met een thriller. De nationale leiding van N-VA zou een afluisterschandaal onderzoeken dat haar Brugse afdeling verscheurt. Op 23 november besliste die over het lijsttrekkerschap bij de volgende verkiezingen. De keuze ging tussen Pol Van Den Driessche en Ann Soete, die in 2012 voor hem inviel toen Van Den Driessche afstand moest doen van het lijsttrekkerschap nadat hij in opspraak was gekomen. In 2018 krijgt Van Den Driessche zijn herkansing.

Digitale communicatie

Tijdens de besloten zitting moesten beide kandidaten de vergadering verlaten. Het bandje op de iPhone van gemeenteraadslid Sabine Helleputte bleef echter lopen - macht der gewoonte, want zij neemt nu eenmaal alle vergaderingen op. Achteraf kreeg Ann Soete de opname echter te horen - sommige bronnen beweerden zelfs dat Soete de geheime vergadering rechtstreeks kon volgen.

"Mensen hebben mij daarvan op de hoogte gebracht, ik had dat zelf niet gezien", zegt Dirk Barbier, Brugs N-VA-voorzitter. "Ik heb dat wel voorgelegd aan arrondissementsvoorzitter Geert Orbie. Die heeft de inhoud gehoord en besloten dat er niet veel bijzonders werd gezegd."

"Dit is een zeer grote storm in een glas water", zucht Soete. "Die opname is per ongeluk gebeurd, dat er een rechtstreekse lijn was, is een absolute leugen. Als mijn kinderen dat horen, lachen ze zich een breuk, want ik ben een absolute leek met digitale communicatie. Denkt u nu echt dat ik mij daartoe zou verlagen? Ik ben zelfs nog nooit van mijn leven naar YouTube geweest."

Dat het verhaal in de pers kwam, beschouwt Soete als een poging om haar in een kwaad daglicht te stellen. "Dit is een regelrechte aanval op mijn persoon en mijn integriteit. Dat kan ik niet dulden. Ik ben een partijmens. Ik weet dat iedereen in dezelfde richting moet kijken", stelt Soete. "Ook Sabine Helleputte wordt ten onrechte door het slijk gehaald. De mensen die dit gelekt hebben, hebben niet het partijbelang voor ogen. Zij hebben geen plaats in de partij."

Toch vindt Barbier dat de opname het vertrouwen geschonden heeft. "Zo'n opname kan repercussies hebben op de personen die iets zeggen. Veel mensen pikken dat niet", stelt de voorzitter. "Misnoegd is een te sterk woord, maar ik ben niet tevreden. Er is een zekere polarisatie, we moeten dat niet onder stoelen of banken steken."

Ploegleider wielerteam

Soete ontkent niet dat ze een stuk van de opname heeft gehoord. "Dat was op de iPhone van Sabine en die opname is nu vernietigd", zegt het Vlaams Parlementslid. "Ik heb de laatste twee minuten van de opname gehoord en daarin geven mensen toe dat ze rechtstreeks naar Pol ge-sms't hebben. Mag een sms versturen dan wel? Is dat dan fijner?"

Van Den Driessche zelf heeft geen verdere commentaar. Hij verwijst naar zijn reactie in de Krant van West-Vlaanderen. "Ik heb er momenteel alle belang bij om te verzoenen. Als kopman zal ik er, zoals een ploegleider van een wielerteam, alles aan doen om de Brugse N-VA naar de overwinning te leiden. Wie eraan denkt nog stokken in de wielen te willen steken, stapt beter nu meteen uit de ploeg", waarschuwde hij. "We moeten vooruit."