Direct naar artikelinhoud

'Starters zijn rocksterren van nu'

Frank Gielen, professor bij onderzoeksinstituut iMinds, is blij met wat hij zelf een hype noemt. "Vlaanderen is een goede omgeving geworden om in te starten", legt Gielen uit. "Je kan op vele plaatsen geld en begeleiding vinden." Het gevaar van de hype ligt er volgens Gielen in dat de verwachtingen niet worden ingelost. "Het wordt sterk overgeromantiseerd. De ondernemers van vandaag worden aanzien als echte rocksterren. Geregeld krijg ik mails waarin letterlijk gevraagd wordt om hen te laten optreden."

Het verschil met tien jaar geleden is enorm. Toen was er weinig animo voor starters in Vlaanderen. De eerste kiemen voor het starterslandschap in België zijn op universiteiten als de KU Leuven gelegd in de late jaren 90. Daarnaast heeft de overheid via investeringsvehikels als het Vlaamse PMV aan jonge bedrijven goedkope leningen kunnen verschaffen. De laatse vijf jaar is een generatie rijke ondernemers à la Mark Coucke (Omega Pharma), Filip Balcaen (IVC), Michel Akkermans (ex-Clear2Pay) en Désiré Collen (ex-Thrombogenics) opgestaan die een deel van hun fortuin in jonge starters steken.

Het sluitstuk zijn de banken, die met platformen voor crowdfunding, maar ook incubatoren (broedplaatsen) een groeimotor willen zijn voor startende ondernemingen. Springen ze opportunistisch op de hype of menen ze het? "Als je een grote speler bent in de financiële sector en er is een belangrijke economische trend, dan spring je erop", legt Gielen uit. "Het bedrijfsmodel van de banken zelf staat ook onder druk. Google heeft een banklicentie aangevraagd, om je daartegen te wapenen moet je innoveren, of investeren in bedrijven die bijvoorbeeld een handige betaalapp maken."