Direct naar artikelinhoud

Uw hond is lief want zwakzinnig door invloed mens

Honden zijn zo lief omdat ze aan een verstandelijke beperking lijden. Volgens onderzoekers gaat het om de hondenversie van het Williams-syndroom.

Mensen met het zeldzame syndroom Williams-Beuren hebben behalve hun geestelijke beperking ook een open gezicht en een uitgesproken zonnig, hartelijk karakter. Dat heeft 'sterke overeenkomsten' met het enorm sociale gedrag van honden, schrijft een Amerikaans onderzoeksteam in vakblad Science Advances.

"Een hypersociale aard was tijdens het domesticatieproces erg voordelig voor de hond", licht onderzoeksleider Bridgett VonHoldt van de Princeton Universiteit toe. "Daarop hebben we ze vele generaties lang geselecteerd."

VonHoldt ontdekte dat er bij de hond 'schrijffouten' zijn geslopen in drie genen die bij mensen met Williams-syndroom zelfs helemaal ontbreken. Waarschijnlijk regelen die genen deels ons gevoel in de nabijheid van anderen.

De hond moet dertigduizend jaar geleden in Europa bondgenoot van de mens zijn geworden, blijkt uit nieuw Duitse DNA-onderzoek dat toevallig ook deze week is gepubliceerd. Daarna kreeg de hond steeds meer 'puppy-achtige' trekjes, zoals grote ogen en een kortere snuit. Ook in karakter zou hij socialer en zachtaardiger zijn geworden.

Evolutionaire selectie

"Het interessante aan honden is dat de mens veel invloed heeft uitgeoefend op hun evolutionaire ontwikkeling", zegt Cognitief psycholoog Mariska Kret (Universiteit Leiden), niet betrokken bij de Amerikaanse studie. "Hier zie je de selectiedruk op eigenschappen die aangenaam zijn voor de mens."