Direct naar artikelinhoud

Brussel pakt homofobie aan

Omdat het beloofde plan van de federale regering tegen homofobie uitblijft, komt de Brusselse regering binnenkort zelf met een aantal maatregelen. Morgen overlegt Brussels staatssecretaris Bianca Debaets hierover met verschillende holebikringen.

"Het nieuwe actieplan van de federale regering had er al enkele jaren moeten liggen," zegt Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V), "maar omdat staatssecretaris Sleurs en haar opvolger Demir geen actie hebben ondernomen, doen we het nu zelf."

Het Brusselse plan bestaat uit verschillende luiken, maar zet vooral in op het monitoren van geweld tegen holebi's, het beter opleggen van de bestaande regelgeving en sensibilisering. Zo wil Brussel praktijktesten invoeren om na te gaan of er sprake is van discriminatie. Als een transgender bijvoorbeeld een werkgever aangeeft omdat die hem of haar een baan geweigerd heeft, dan mag de werkgever volgens Debaets een test verwachten, waarbij verschillende cv's vergeleken worden.

"In Brussel is er onlangs gestemd voor een ordonnantie gericht op anti-discriminatie, waarbij de bewijslast omgekeerd wordt", zegt Debaets. "Het is niet meer aan het slachtoffer om te bewijzen dat hij of zij gediscrimineerd wordt, maar aan de dader. Als een dancing een homokoppel weigert bijvoorbeeld, is het dus aan de dancing om te bewijzen dat het koppel niet werd gediscrimineerd."

Andere maatregelen zijn workshops voor de politie om beter om te gaan met aangiftes van geweld. De drempel om aangifte te doen is momenteel nog erg hoog, terwijl onderzoek aantoont dat drie op de tien holebi's met fysiek geweld in aanraking komen en negen op de tien met verbaal geweld (zoals schelden). Ook komen er speciale lessen op Brusselse scholen om leerlingen bewust te maken van de verschillende vormen van seksualiteit.

Maar waar het schoentje nu nog wringt: voor sommige maatregelen heeft Brussel hulp nodig van de federale regering en daarvoor is het wachten op een interfederaal actieplan, dat van het federale kabinet voor Gelijke Kansen moet komen. "Ik weet niet wat er in het verleden gebeurd is," zegt staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), "maar ik heb sinds mijn aantreden de voorbereiding van een nieuw plan in gang ggezet. Hopelijk is een eerste versie daarvan midden december klaar."

Transgenderwet

Debaets pleit ondertussen ook voor acties van andere federale collega's. Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) - wier kabinet geen commentaar kon geven - moet volgens haar zorgen voor de terugbetaling van consultaties bij de gynaecoloog voor transgenders in een overgangsfase, omdat die onder de nieuwe transgenderwet nog steeds uit de boot vallen.

Yves Aerts, de voorzitter van Çavaria, ziet ook dat die lacune in de transgenderwet, en enkele andere pijnpunten, door federale ministers moeten aangepakt worden. "Je kunt vanaf 1 januari juridisch aangeven of je je identificeert als een man of een vrouw," legt hij uit, "maar als een transgender, die juridisch een man is maar biologisch nog een vrouw, een behandeling nodig heeft aan zijn eierstokken, krijgt hij dat niet meer terugbetaald, omdat alleen vrouwen een terugbetaling kunnen ontvangen."

En zeker bij justitie is er volgens hem nog werk aan de winkel. "Als de pv's over geweld tegen holebi's bij het gerecht aankomen, gebeurt er vaak niets", zegt hij. "We zien daar te veel seponeringen en te weinig prosecuties."