Direct naar artikelinhoud

Gezocht: sp.a-boegbeeld

Terwijl Wouter Van Besien de lijsttrekker voor Groen blijft in Antwerpen, ligt de strijd om de hoogste plaats bij de Antwerpse sp.a open. Hebben de socialisten wel een kandidaat-burgemeester?

Nu de groen-rode samenwerking in Antwerpen ophoudt te bestaan, moeten zowel Groen als sp.a hun eigen lijsten vullen. Bij de socialisten is het lang geen uitgemaakte zaak wie het kopmanschap zal dragen. Tom Meeuws blijft dan wel voorzitter van de Antwerpse sp.a-afdeling, dat betekent niet noodzakelijk dat hij de lijsttrekker zal zijn.

Meeuws is electoraal beschadigd nadat is gebleken dat hij als directeur van De Lijn de financiële regels niet volgde. De Antwerpse sp.a-afdeling wil hem niet laten vallen, maar door hem het kopmanschap te geven, blijft hij een gemakkelijk mikpunt van kritiek van politieke tegenstanders.

Mogelijke vervangers zijn Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache, maar die gaf in het verleden zelf aan niet te azen op een rol op de voorgrond. Dan is er nog Stephanie Van Houtven, die het terrein goed kent als districtsburgemeester van Borgerhout. Zij staat als nationaal ondervoorzitter dicht bij John Crombez, maar dat is geen garantie om ook in de Antwerpse afdeling hoog in rang te staan. Opvallend: ze was op het partijbestuur een van de enigen die zich uitspraken voor een vertrek van Meeuws.

Wat doet Beels?

Daarnaast is de grote vraag wat Jinnih Beels gaat doen, de politiechef uit Mechelen die als verruimingskandidaat de tweede plaats kreeg op de Samen-lijst. Zowel bij Groen als bij sp.a zijn ze vol lof over haar appeal en inhoudelijke sterkte. Zelf vraagt ze tijd om uit te maken of ze zich politiek blijft engageren en zo ja, voor welke partij.

Het was Meeuws die als eerste contact met haar opnam. Wil dat ook zeggen dat ze op de sp.a-lijst komt te staan? En wordt zij dan de lijsttrekker? Vlak na haar aanstelling stond ze er zelf versteld van wat een (kandidaat-)politicus allemaal over zich heen krijgt. Nu de campagne bits en persoonlijk wordt, zal dat er niet op verbeteren. Bij Groen valt over Beels dan weer te horen dat "ook zij vond dat Tom niet kon aanblijven".

Bij Groen is het dan weer een uitgemaakte zaak: Wouter Van Besien blijft de lijsttrekker. "Ik blijf kandidaat-burgemeester voor een progressieve coalitie", zei hij gisteren. Op de nieuwe lijst komt ook een prominente plek voor Imade Annouri, Vlaams Parlementslid uit Borgerhout. Het geloof in de jonge dertiger is groot in de partij. Hij wordt campagnedirecteur en zal dus zowel voor als achter de schermen op de voorgrond treden.

Nationaal voorzitter Meyrem Almaci, momenteel ook Antwerps gemeenteraadslid, kan dan weer ongegeneerd het lijstduwerschap opeisen, iets wat bij Samen eerder naar een sp.a-kandidaat leek te gaan.

Open lijst

Zowel sp.a als Groen kondigden onafhankelijk van elkaar meteen aan dat ze met een open lijst naar de kiezer trekken, met daarop plaats voor onafhankelijke kandidaten. Van Besien en Meeuws hadden al een hele reeks gesprekken aangeknoopt met mensen buiten de politiek. Samen zou op korte termijn nieuwe mensen voorstellen, maar dat plan valt in duigen. Het is nu aan de groenen en de socialisten om die mensen ervan te overtuigen nog steeds in de politiek te stappen - en wel voor hún partij.