Direct naar artikelinhoud

Archeologen leggen 4.300 jaar oud graf bloot in Egypte

De pas ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy.Beeld AFP

Archeologen hebben bij opgravingen in de regio Saqqara ten zuiden van Caïro het graf blootgelegd van een ambtenaar uit de vijfde dynastie, die ongeveer 4.300 jaar geleden over Egypte regeerde. De tombe is versierd met kleurrijke reliëfs en goed bewaard gebleven inscripties.

Video wordt geladen...

Het graf is van een hoge functionaris genaamd Khuwy, van wie wordt aangenomen dat hij een edelman was tijdens de vijfde dynastie. “Het L-vormige graf begint met een kleine gang die naar beneden leidt naar een kamer en van daaruit naar een grotere kamer met geschilderde reliëfs die de grafeigenaar voorstellen”, zegt Mohamed Megahed, hoofd van het opgravingsteam.

Het team archeologen heeft in de omgeving van Saqqara verschillende graven opgegraven die gerelateerd zijn aan de vijfde dynastie. Eind vorig jaar werd nog een graf ontdekt van een koninklijke priester, die diende onder farao Neferirkare.

Journalisten filmen de pas ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy.Beeld AFP
Een detail.Beeld AFP
Een detail.Beeld AFP
De muurschilderingen in het graf van Kuwhy in Saqqara leggen mogelijk geheimen bloot over de status van klasse van de edelmannen waartoe Kuwhy behoorde.Beeld EPA