Direct naar artikelinhoud

Lieten vraagt transparantie over tv-vergoeding politici

De VRT moet duidelijk vastleggen of en hoeveel politici betaald worden om in amusementsprogramma's van de openbare omroep op te draven. Dat liet minister van media Ingrid Lieten (sp.a) in de commissie media van het Vlaams Parlement weten. De minister antwoordt daarmee op een vraag van Jurgen Verstrepen (LDD), die wou weten of de openbare omroep ook aan politici die op het scherm verschijnen een onkostenvergoeding uitbetaalt.

Wat actualiteitsprogramma's zoals Terzake of Het journaal betreft is het duidelijk. Politici die daarin opduiken, gaan met lege handen terug naar huis. Bij amusementsprogramma's als De laatste show, De Pappen- heimers of De slimste mens is het echter onduidelijkheid troef. Niemand die kan zeggen wie zich laat betalen en om hoeveel geld het dan gaat. Daarom geeft Lieten aan de raad van bestuur van de VRT opdracht een transparante regeling uit te werken voor de betaling van studiogasten in niet-actualiteitsprogramma's.

Wat politici betreft is de minister duidelijk. "Het is mijn persoonlijke mening dat zij nooit betaald zouden moeten worden voor televisieoptredens. Maar daar beslis ik niet over."