Direct naar artikelinhoud

Neonazinetwerk in Duits leger

In het Duitse leger is waarschijnlijk een extreemrechts netwerk actief. Vorige week werd een officier gearresteerd die een aanslag zou hebben voorbereid.

Officier Franco A. (28) kwam in het vizier van de veiligheidsdiensten toen hij in januari een geladen pistool wilde verstoppen op de toiletten van het vliegveld van Wenen. Na onderzoek bleek de militair een dubbele identiteit als Syrische vluchteling te hebben, en in die hoedanigheid zelfs al een jaar een uitkering van de Duitse overheid te ontvangen. Hij maakt wellicht deel uit van een extreemrechts netwerk binnen het leger.

Vermoedelijk wilde A. met de aanslag vluchtelingen in een kwaad daglicht stellen. Ook troffen de diensten een dodenlijst aan waarop onder anderen de voormalige Bondspresident Joachim Gauck stond. Justitie in Karlsruhe heeft een zaak tegen A. aangespannen.

Broos vertrouwen

De zaak brengt CDU-minister van Defensie Ursula Von der Leyen in grote verlegenheid. De afgelopen maanden maakte de minister plannen bekend voor een forse uitbreiding van het leger. Ook benadrukte ze herhaaldelijk dat het leger in NAVO- en Europees verband een grotere verantwoordelijkheid op zich wil nemen. Daarmee leek de politica de kroon te zullen zetten op normalisering van het Duitse leger, ruim zeventig jaar na de ondergang van het Derde Rijk.

Infiltratie door een netwerk van nazisympathisanten kan die voornemens bemoeilijken. In de eerste plaats omdat het vertrouwen van de Duitse samenleving in de eigen strijdkrachten nog altijd broos is.

Het leger heeft al sinds 2014 aanwijzingen dat A. extreemrechtse ideeën koesterde. Het staat zelfs min of meer in zijn afstudeerscriptie. Docenten informeerden de leiding van A.'s legereenheid, maar die bekwamen dat A. zijn scriptie opnieuw mocht schrijven.

Von der Leyen verweet het leger zondag in een harde open brief "zwak leiderschap" en een "verkeerde esprit de corps". De militaire vakbonden reageerden razend. Maar ook de SPD-ministers in haar eigen regering vonden haar kritiek te ver gaan. Bovendien, wierp SPD-defensiewoordvoerder Lars Klingbeil haar fijntjes voor de voeten, is de minister de wettelijke opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Geen woord Arabisch

Von der Leyen is niet de enige minister die in deze zaak het een en ander te verklaren heeft. Ook haar partijgenoot Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken gaat niet vrijuit. Hij kreeg van de SPD de vraag hoe het toch in vredesnaam mogelijk was dat Franco A. zich kon uitgeven als Syrische vluchteling: A. is Duits staatsburger, blond en hij spreekt geen woord Arabisch.