Direct naar artikelinhoud

Google, nu ook op het televisiescherm

Een week nadat de streaming-dienst Netflix de komst naar ons land bevestigde, pakt ook Google uit met een tv-offensief. Het bedrijf lanceert een eigen filmaanbod en brengt tegelijk Chromecast op de markt, een toestel waarmee je die films op je tv-toestel kunt bekijken.

De alternatieven voor het traditionele kabelabonnement schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Vandaag lanceert Google met Chromecast zo'n eigen alternatief. Het toestelletje, een soort stick, is aan te sluiten op elk televisietoestel met een HDMI-poort en geeft niet alleen toegang tot de films die Google aanbiedt via de Play Store, maar ook tot YouTube of andere video-toepassingen.

De bediening gebeurt via een gratis app die je op je smartphone, tablet of computer kunt installeren. Bovendien kun je met de Chromecast ook alles wat je op de webbrowser van je computer ziet naar het televisiescherm sturen.

Het toestelletje laat ook toe om een dienst als Stievie, waarmee je televisieprogramma's op tablet en smartphone kunt bekijken, naar het grote scherm te brengen. Vergelijkbaar met wat je met Apple TV kan dus, alleen een stuk goedkoper. Chromecast kost via de Play Store 35 euro, terwijl je voor het toestel van Apple 109 euro betaalt.

Een aanbod waarmee Google in het buitenland alvast behoorlijk wat succes boekte. In de VS bijvoorbeeld, waar Chromecast sinds juli 2013 op de markt is, werd het toestel een hit. Al heeft Google dat minstens voor een deel te danken aan Netflix, de populaire streamingdienst die dus ook via Chromecast te bekijken valt.

Google doet er ondertussen alles aan om het Chromecast-aanbod uit te breiden. Een paar weken geleden nodigde het bedrijf programmeurs en ontwikkelaars uit om met de dienst aan de slag te gaan. Ondertussen meldden zich wereldwijd meer dan 3.000 bedrijfjes aan die hun apps en websites geschikt willen maken voor Chromecast.

Binnenkort zullen gebruikers dus kunnen kiezen uit een steeds groter aanbod van televisieprogramma's, films, video's, muziek en games.