Direct naar artikelinhoud

Moeder opgepakte Turkse studente vraagt premier Michel om hulp

De moeder van de in Turkije opgepakte Bilen Ceyran vraagt premier Charles Michel om hulp. Maar die reageert terughoudend en wacht op de officiële bevestiging van de arrestatie door de Turkse autoriteiten.

De 24-jarige studente Bilen Ceyran zit sinds vorige week in een Turkse cel. Volgens lokale media wordt zij beschuldigd van terrorisme. Zij zou aan het hoofd staan van de Belgische tak van een Turkse terreurgroep. Volgens Ceyrans entourage gaat het om een belachelijke aantijging. "Bilen is een linkse activiste en voorzitter van de Europese socialistische jongerenbeweging Young Struggle. Zij is het slachtoffer van Erdogans recente klopjacht op opposanten."

Ceyrans moeder, Meryam Sasmaz, verblijft sinds maandag in Turkije om de vrijlating van haar dochter te bekomen. "De procureur gaven mij en de advocaten toestemming om Bilen te bezoeken, maar de plaatselijke politiecommissaris ontzegt ons de toegang tot de gevangenis", vertelde zij aan deze krant. "Maar ik blijf hier wachten tot ik mijn dochter kan zien."

Slagen en folteren

Sasmaz bezorgde ook een brief aan Charles Michel waarin zij hem vraagt om tussen te komen in deze zaak. "Meneer de eerste minister, gegeven dat ik Belgische ben en in België verblijf vraag ik u om hulp want ik kreeg nog geen enkel nieuws van mijn dochter en ik maak me zorgen." Volgens Ceyrans advocaat is het meisje tijdens haar hechtenis geslagen en heeft men ermee gedreigd haar te folteren.

Gevraagd om een reactie verwijst het kabinet van premier Michel door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar luidt het dat "er nog geen officiële bevestiging is van de Turkse autoriteiten dat mevrouw Ceyran is aangehouden. Wij gaan ervan uit dat zij inderdaad is gearresteerd. Vanaf het moment dat wij meer informatie hebben kunnen wij humanitaire bijstand verlenen."

Wel zou Ceyrans dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit voor complicaties kunnen zorgen. De Turkse autoriteiten beschouwen haar als een Turkse burger. De kans dat Ankara daardoor geen Belgische inmenging zal dulden, is behoorlijk groot. "Dit kan een politiek gevoelige zaak worden", denken ingewijden.

Ceyrans medestanders zijn niet te spreken over de terughoudendheid van de Belgische regering. "Hoe is het mogelijk?", zegt Orhan Kiliç van de Raad van Koerdische Gemeenschappen. "Een jonge Belgische vrouw zit al enkele dagen in een Turkse cel en België doet niets. Onze ministers laten Bilen aan haar lot over."